Dynamic jóga a její vliv na hubnutí

Řadí se spíše mezi kardio cvičení, než mezi klasické (relaxační) druhy jógy, stejně jako ony se však soustředí na propojení pohybu s kontrolovaným dýcháním.

Podporuje kardiovaskulární zdraví, sílu, rovnováhu, flexibilitu, stabilitu, ale také hubnutí.

Dynamic jóga a spalování kalorií

Za hodinu dynamic jógy můžete spálit 450 kalorií. Jelikož mnoho pozic vyžaduje využití vlastní váhy proti síle gravitace, zapojíte rovněž více svalových skupin včetně horní části těla, zad a břicha, než při některých jiných kardio cvičení, jako je např. jízda na kole či běh.

Posilování svalů celého těla zároveň zvyšuje množství kalorií spáleného též při odpočinku.

Nevýhodou však je, že při cvičení samotném spálíte vlastně stejný počet kalorií, jako za stejně dlouhou dobu třeba mírného běhu (joggingu). Důvodem je, že při józe se musíte soustředit na správné provádění pohybů, proto i ta dynamická je pomalejší, než jiné typy kardio cvičení.

Až si základní pozice osvojíte, zvýšíte svůj kalorický výdej tím, že je budete moci střídat rychleji a intenzivněji.

Nejefektivnější pozice pro hubnutí

Velkou výhodou jógy je její rozmanitost. Když si totiž tělo zvykne na stejné pohyby, bude také pomaleji spalovat kalorie, to ovšem u různých jógových pozic nehrozí.

Dynamic jóga používá stejné základní pozice, jako tradiční styly. Rozdíl je, jak už bylo řečeno, v tom, že přechod mezi nimi je rychlejší, intenzivnější a prostě dynamičtější.

Mezi pohyby, které nejúčinněji podporují spalování kalorií a tuku, ztrátu přebytečných kil a formování štíhlého svalstva, patří tyto:

Pozdrav slunci

Během 60 minut pozdravů slunci lze spálit až 500 kalorií. Existují různé varianty, ale rozhodně byste neměli opomenout do pozdravů zařadit sekvence psa hlavou dolů (nesprávně se říká rovněž střecha), čaturangy (nízký klik) a psa hlavou vzhůru (zváno též pozice kobry).

Mnoho učitelů slovo vinjása používá právě pro přechod mezi dvěma pozicemi psa při pozdravech slunci.

Pozice bojovníka

Spousta lidí se domnívá, že tyto pohyby se zaměřují jen na spodní část těla, ale to není pravda, zapojují také horní. Základní pozice jsou bojovník I, II a III, dále sem patří pozice napjatého bočního úhlu, bočního úhlu a trojúhelníku. Všechny tyto pozice svaly zpevňují i protahují zároveň.

Pozice stolu

Společně s pozicí krávy/kočky skvěle posiluje břišní svalstvo, střed těla i záda.

Jak probíhají lekce dynamic jógy

Každý lektor má svůj styl, ale obecně platí, že trvají 60 minut a zahrnují počáteční zahřátí, hlavní část soustředěnou na jógu samotnou a závěrečnou relaxaci. Může s ní začít každý bez ohledu na věk, fyzickou kondici nebo zdatnost.

Kurzy jsou samozřejmě rozděleny od začátečníků po pokročilé. Dá se cvičit rovněž doma podle videí či knih, ale pokud ještě žádné zkušenosti s jógou nemáte, doporučuje se začít ve společných hodinách s lektorem.