Dýně: Zdravé živiny, účinky a další skvělé recepty

Podzim je tu a s ním i dýně na každém rohu. Využijte dýňovou sezónu k přípravě lahodných a nutričně výživných receptů.

Kde se vzala?

Historikové praví, že této skvělé zelenině přišli na chuť už staří Římané, Řekové a Egypťané.

Její obliba však vzrostla v době kolonizace Severní Ameriky a díky Krištofu Kolumbovi jsme jí prý přišli na chuť i my, Evropané.

Není dýně jako dýně

Jedna je velká, druhá malá, třetí jednobarevná, čtvrtá pestrobarevná. Kterou odrůdu zvolit?

Zatímco některé dýně jsou spíše dekorativní, jiné lze tepelně zpracovat na stovky různých způsobů.

Mezi nejčastěji vyhledávané druhy patří:

Proč ji zařadit do jídelníčku?

Dýně patří k nejlepším zdrojům betakarotenu – důležitého antioxidantu, který je v těle přeměněn na vitamin A.

Konzumace dýně prospívá zraku, podporuje zpomalení degenerativních procesů v těle a má blahodárné účinky na pleť. Pomáhá zlepšovat zdraví srdce, plic, ledvin a jiných orgánů.

Dle některých studií její pravidelná konzumace dokonce snižuje riziko vzniku rakoviny plic a prostaty.

S minimem kalorií obstojí i v konkurenci dietních potravin.

Jak si ní nejlépe pochutnat?

Dýni můžete podávat v mnoha úpravách.

Chybu neuděláte, budete-li ji servírovat syrovou, pečenou, vařenou, v polévce, koláči, marmeládě, konzervovanou, v latté nápoji, pyré, hummusu, džusu, másle, salátu nebo přímo z grilu.

Co jste o královně podzimu možná nevěděli?

  1. Je příbuzná s okurkou a melounem.
  2. Roste po celém světe vyjma Antarktidy.

Recepty z dýně

Dýňová ovesná kaše

Ingredience:

  • 1/4 menší dýně Hokkaido
  • 50 g ovesných vloček
  • Zralý banán
  • Šťáva z 1/2 pomeranče
  • Špetka sušeného zázvoru
  • 100 ml mandlového nebo kokosového mléka
  • 5 datlí

Postup:

  1. Dýni zbavte slupky i dužiny se semínky, nakrájejte ji na menší kousky, dejte ji vařit do změknutí, poté ji rozmixujte.
  2. Banán oloupejte a vidličkou rozmačkejte.
  3. Vločky nasypte do hrnce, zalijte je mlékem a pomerančovou šťávou.
  4. Přidejte k nim rozmačkaný banán, datle, zázvor a dýňové pyré.
  5. Vše míchejte tak dlouho, dokud kaše nezhoustne. Je-li třeba, zřeďte ji trochou vody.

Dýňové lívance

Ingredience:

  • 200 g dýně Hokkaido
  • 180 g pohankové mouky
  • Lžíce čekankového sirupu
  • 50 g sójového jogurtu
  • Lžíce chia semínek
  • 30 g kokosového oleje
  • Špetka himalájské soli

Postup:

  1. Dýni zbavte slupky i dužiny se semínky, nakrájejte ji na menší kousky, dejte ji vařit do změknutí, poté ji rozmixujte.
  2. Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience.
  3. Ve druhé míse smíchejte všechny mokré ingredience včetně dýňového pyré.
  4. Suchou směs postupně přisypávejte k mokré, vše míchejte než dosáhnete konzistence hustšího těsta.
  5. Lívance opékejte na nepřilnavé pánvi z obou stran.
  6. Před podávání je můžete ozdobit lžící jogurtu a posypat vašimi oblíbenými ořechy.