Fíky patří k nejstarším pěstovaným rostlinám na světě. První zmínka o nich pochází z roku 2900 př. n. l. z tehdejšího Sumeru (Mezopotámie). Mnohokrát jsou zmíněny i v Bibli.
V různých kulturách je fík symbolem prosperity, plodnosti a míru. Také v současnosti je toto sladké ovoce velmi oblíbené, a kromě mnoha zdravotních účinků vám pomůže především s hubnutím.
Nutriční hodnoty fíků
Jsou bohaté na:
- vitamín A, C, B1 (thiamin) a B3 (niacin)
- sodík, draslík, vápník, železo, hořčík a fosfor
- stopové prvky – zinek, měď a mangan
- proteiny
- vlákninu
- celulózu
- pektin
- flavonoidy a polyfenoly (důležité antioxidanty)
- omega 3 a 6 mastné kyseliny
Tyto látky mají vliv mimo jiné na správné zažívání a s tím související i zdravé hubnutí.
Jak fíky pomáhají při redukci hmotnosti?
Podpora trávení
Vláknina v nich způsobuje, že se cítíte sytí i po jejich konzumaci v menším množství. Zároveň povzbuzuje činnost střev a ulevuje tak při zácpě. Zdravá střeva a zažívání celkově zlepšují metabolismus a spalování tuků.
Pokud pravidelně cvičíte, budete rovněž rychleji spalovat kalorie – za to jsou odpovědné omega 3 a 6 mastné kyseliny, jinak známé pro svůj pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.
Omezování chuti na sladké
Trápí vás občas neovladatelná chuť na něco sladkého? V takovém případě sáhněte po právě po fících. Jsou nejen velmi chutné, ale také samozřejmě zdravější než čokoládové tyčinky, zákusky a další sladkosti.
Jak už jsme uvedli výše, cítíte se po nich sytí, aniž byste jich museli sníst hodně.
Fíky v dietě
- Lze je konzumovat konzervované, čerstvé nebo sušené.
- Hodí se do salátů, sladkého pečiva, k jogurtu, jinému ovoci a zelenině, cereáliím a dokonce i do polévek či k masu (libovému a rybám).
- Jsou výbornou náhražkou cukru (pokud s nimi pečete, žádný cukr už nepřidávejte).
- Na druhou stranu, ani to s nimi nepřehánějte. 1 velký plod obsahuje až 47 kalorií a až 16 % jejich hmotnosti tvoří sacharidy, zejména jednoduché (glukóza, fruktóza).
- Jsou tedy vhodné ke snídani nebo před cvičením, protože rychle dodají energii, avšak nejezte je večer, kdy se metabolismus těla přirozeně zpomaluje a má tendence obecně více ukládat, než spalovat.
Recepty s fíky
Salát
Ingredience:
- 150 g švestek
- hrst fíků
- hrst nevyloupaných mandlí
- pomerančová kůra z 1 ks pomeranče
- 1 acidofilní jogurt
Postup:
- Namočte ve vodě švestky, promíchejte je s fíky a společně je nakrájejte.
- Spařte mandle, popř. chvíli povařte, aby povolila slupka a poté je oloupejte.
- Vše zamíchejte, posypejte pomerančovou kůrou a zalijte acidofilním jogurtem.
Pečené fíky
Ingredience:
- 4 ks zralých fíků
- 2 pl másla
- 70 ml červeného vína
- 2 pl medu
- špetka skořice
- badyán
- 1 řecký jogurt nebo měkký tvaroh
Postup:
- Fíky omyjte studenou vodou, lehce osušte papírovým ubrouskem a nožem odstraňte horní stopky.
- Fíky nakrojte do kříže, ale neveďte řez až dolů, cca 1 cm odspodu nechte nenakrojený.
- Poté oběma palci a ukazováčky dole stiskněte – plod by se měl rozevřít jako květina.
- V menším hrnci rozehřejte máslo, přidejte červené víno, med, skořici a hvězdičku badyánu.
- Zahřejte 2-3 minuty a poté touto směsí zalijte fíky, které máte v menší zapékací misce/pekáčku.
- Vložte pekáč na 15 minut do trouby při 170 ºC.
- Vyndejte, nechte na chvíli odpočinout a podávejte s řeckým jogurtem či měkkým tvarohem.
Zapečené fíky s kozím sýrem
Ingredience:
- 8 ks zralých fíků
- 100 g kozího sýra
- balzamikový ocet
- tymián
- 2 pl piniových oříšků
Postup:
- Fíky přichystejte stejným způsobem jako v předchozím receptu a vložte je do pečicího plechu vyloženého alobalem, aby se daly zabalit.
- Naplňte je kozím sýrem, pokapejte je balzamikovým octem a posypte je několika snítky tymiánu a lehce opečenými piniovými ořechy.
- Z alobalu udělejte uzavřené polštářky a dejte vše zapéct do horké trouby (předehřáté na 200 ºC) na 10-12 minut anebo na gril.
- Podávejte je buď jako teplý předkrm nebo jako přílohu ke grilovanému masu.