Fitness máma Maria Kang: Rozhodnutí, co uděláte se svými kilogramy, je na vás

Cesta ke štíhlosti

Maria Kang, maminka tří malých chlapců pocházející z amerického Sacramenta. Mohla rezignovat na svoji dokonalou vizáž a stát se obyčejnou maminkou tří rošťáků. Péče o ně a o domácnost jí zajisté dá dost zabrat a sebere hodně energie. Nebude už potom mít příliš času na další aktivity. Ať už sportovní či jiné. Anebo může zvolit druhou variantu. Pečlivě si udržovat svoji postavu, stát se fitness mámou, která se svojí dokonalou postavou vždy vypadá, jakoby právě vyšla ze salónu krásy.

Maria si vybrala druhou možnost. Pilně cvičila, trénovala, dokázala to a rozhodla se, že se stane vzorem i pro ostatní, kteří nevěří, že je něco takového možné. Ona jim ukáže cestu, jak k tomu dospět, že je všechno jenom na nich. Jenom na jejich rozhodnutí závisí, kudy se jejich život bude ubírat.

Poprask na facebooku

Na facebooku vzbudila svými fotkami hotový poprask. Na fotografiích se totiž skvěla superštíhlá fitmáma i se svými třemi nezbednými ratolestmi. Fotografii doprovázel text „Jaká je vaše výmluva?“ Měla tím na mysli, jaké argumenty vy sami používáte, když chcete zdůvodnit, proč jste navzdory slibům, které jste si dali, opět necvičili.

Jedním z těchto argumentů může být třeba nedostatek času kvůli tomu, že pečujete o děti a domácnost. Maria Kang svými fotografiemi a tvrdou dřinou chce dokázat, že je to pouhá výmluva, a že když se chce, všechno jde i se třemi dětmi. Jde o to se rozhodnout, začít cvičit a neslevit ze svých představ.

Vzor nebo extrémní případ?

Maria se tak okamžitě stala předmětem ostré diskuse. Někteří ji měli jako inspirativní vzor, že ani s velkou rodinou a spoustou starostí se není třeba vzdávat péče o své tělo. Lze si pravidelným sportováním doslova vydřít krásnou postavu, která se i po třech dětech a tedy třech porodech může směle měřit se známými modelkami. Jiní ji ale vinili, že pouze plakátovou reklamou pro sociální sítě, extrémním případem nabádajícím k přehnanému cvičení.

Každý vytváří svoje vlastní tělo

Jak se k této otázce postavila samotná Maria Kang? „To, co vykládají, není moje vina. Je to jejich vina. Prvním krokem je vlastnit svůj život, svoje tělo a svůj osud. Vlastní myšlenky, které pocházejí z vaší vlastní hlavy. Nechtěla jsem je vytvářet. Vytváříte je vy,“ komentovala některá vyjádření obviňující z příliš velkého extremismu v propagaci cvičení. Zkrátka upozorňuje na to, že rozhodnutí, zda se svým problémem něco uděláme, anebo se budeme jeho řešení vyhýbat a tvářit se, že se nás netýká, je jenom na nás.

Výmluvami se bojovat nedá

Maria Kang sama přiznává, že nikdy nebyla žádnou fitness modelkou. Ještě než byla těhotná se svým prvním dítětem – prvním ze tří chlapců, přibrala 30 liber (asi 15 kg), protože trpěla poruchami příjmu potravy.

Mrzí ji nenávistné reakce některých lidí, obviňujících ji nesmyslně třeba z toho, že je špatná máma. Za svojí vydřenou štíhlou postavou si ale stojí. Myslí si, že mnoho lidí by udělalo lépe, kdyby se neužíralo tím, že ona má pěknou postavu a oni ne. Jde totiž spíš o to zamyslet se nad tím, jak bojovat se současným americkým fenoménem – obezitou. Výmluvami to bohužel nepůjde.