Funkční a zdravá štítná žláza jako základní předpoklad hubnutí

Podle některých odborníků je vliv poruch štítné žlázy na tělesnou hmotnost přeceňován, podle jiných je zdravá štítná žláza základním předpokladem hubnutí.

Kdo má pravdu? Čtěte dále.

Proč je štítná žláza tak významný orgán?

Má na starosti syntézu hormonů, jejichž dostatečná hladina je nezbytná pro dobrý zdravotní stav člověka.

V těhotenství se podílí na správném vývoji nervového systému, v dětství na vývoji orgánů a v pubertě na pohlavním vývoji a zrychlení růstu.

Vliv má také na to, aby byly tukové zásoby účinně využívány jako zdroj energie.

V neposlední řadě je zapojena do metabolismu bílkovin (růstu svalů) a sacharidů (např. citlivost na inzulin).

Snížená funkce štítné žlázy (hypotyreóza)

Dochází k ní tehdy, vytváří-li štítná žláza méně hormonů než tělo potřebuje.

Obvyklé symptomy hypofunkce

  • snížená výkonnost
  • únava
  • zácpa
  • zimomřivost
  • špatná nálada až deprese
  • bledá a suchá pokožka
  • padající vlasy
  • problémy s váhou

Je-li vám diagnostikována tato porucha, zaměřte se ve svém stravování především na přirozené zdroje jódu (mořské ryby, plody, řasy, jodizovanou sůl), dále ořechy, semena, listovou a kořenovou zeleninu a stimulující koření jako kurkuma, zázvor a česnek.

Naopak omezte konzumaci košťálové (brukvovité) zeleniny, sóji, některých druhů luštěnin a živočišných tuků. Obsahují totiž tzv. goitrogeny (strumigeny), které funkci štítné žlázy snižují.

Nezapomínejte ani na pravidelný pohyb. Vhodné je aerobní cvičení (spaluje tuky) a posilování.

Zvýšená funkce štítné žlázy (hypertyreóza)

Na rozdíl od hypotyreózy při ní mají lidé problém kila nabrat, popř. extrémně hubnou zdánlivě bez příčiny. Projevuje se neklidem, nervozitou a nesoustředěností, bušením srdce, nadměrným pocením či třesem.

Při hyperfunkci štítné žlázy se doporučuje vyhýbat se rafinovaným potravinám jakými jsou bílé pečivo, těstoviny, cereálie a sladkosti, dále nasyceným tukům, přidaným cukrům, kávě a alkoholu.

Čím podpořit zdravou a funkční štítnou žlázu?

Klíčový je příjem stopových prvků ovlivňujících její metabolismus, a to jsou hlavně jód a selen.

Dříve se se sníženými hladinami hormonů spojoval také nedostatek železa, zinku a mědi. Přímá souvislost se dosud neprokázala, přesto neuděláte chybu, když je do svého jídelníčku zařadíte.

Nejlepší zdroje jódu

  • mořské řasy
  • treska
  • tuňák
  • jodizovaná sůl
  • mléko
  • bílý jogurt
  • krůtí prsa
  • vejce.

Doporučená denní dávka jódu je 600 µg.

Nejbohatší na selen jsou para ořechy. Najdete ho též v tuňákovi, hovězím a kuřecím mase, vejcích a celozrnném chlebu.

Doporučená denní dávka selenu je cca 55 µg.