HIIT trénink: Maximální kondiční efekt za minimální čas

Trénink vyžaduje maximální nasazení

Co zkratka HIIT vlastně znamená? Vznikla z anglických sliv High Intensity Interval Training, tedy v překladu doslova vysoce intenzivní intervalový trénink.

Jde především o výzvu pro ty, kteří se nebojí pohybu a jsou ochotni do formování své postavy, udržování kondice, tvorby svalů hodně investovat. Tedy především svoji energii.

Výhodou je, že netrvá dlouho, zabere pouze krátký čas, ale musí se dělat s plným nasazením. Vyžaduje celého člověka, veškerou jeho energii. Nelze ho provádět jenom na půl. Pokud se do HIIT tréninku zapojíte skutečně naplno, budete mít také ten správný požadovaný efekt.

K čemu všemu HIIT trénink slouží? Především velice účinně pomáhá budovat svalovou hmotu, odbourává tuk. Zvyšuje odolnost kardiovaskulárního systému, pomáhá redukovat váhu. Přitom nezabere dlouhou dobu, ovšem nezbytnou podmínkou úspěšnosti je maximální nasazení.

Plná aktivita se střídá s odpočinkem

Na jakém principu HIIT trénink funguje? Různá posilovací cvičení nebo kardio cvičení spočívají v tom, že během nich dosahuje vaše cvičení střední intenzity po delší dobu. Tím máte docílit spalování kalorií, odbourávání tuku a formování postavy.

Koncepce HIIT ovšem vychází naopak z toho, že rychle střídáte maximální a minimální intenzitu cvičení. Tato střídání podle názoru kondičních trenérů přináší vašemu tělu mnohem větší zátěž. Svým charakterem může jít o kardio cvičení ovšem s vysokou intenzitou střídanou s minimální intenzitou.

Většinou tento trénink trvá 15 až 30 minut, což je doba, kterou si ve svém nabitém diáři většinou najde každý, i ten sebevětší workoholik.

Neuvěřitelně účinný pohyb

Traduje se mýtus, že vaše tělo začíná spalovat teprve ve chvíli, když cvičení trvá déle než 30 minut. To byste ale s HIIT nespálili ani kalorii, když netrvá déle než 30 minut. Jenže jste na omylu. Naopak, HIIT dokazuje, že tento mýtus nefunguje.

Je nesmyslné tvrdit, že krátké cvičení je k ničemu a nepomůže vám. Jestliže absolvujete HIIT trénink budete vyčerpaní i za tak krátkou dobu patnácti nebo třiceti minut pohybových aktivit. Není ovšem smyslem tohoto cvičení se úplně vyčerpat až na hranici vašich možností, i když k tomu zpravidla dojde. Důležitá je především efektivita, kterou tento druh pohybu přináší.

Dokonce i vědecké výzkumy prokázaly, že cvičení, při němž se rychle střídá vysoká intenzita pohybu s minimální má mnohem větší úbytek váhy a především tuku než při cvičení provozovaném ve střední intenzitě. Rozdíl může být až šestinásobný a to během pouhých několika týdnů, během kterých se oba druhy tréninku porovnávaly.

Tělo spaluje na plné obrátky

Jak s HIIT začít? Většinou v začátcích zvolte poměr jedna ku dvěma. Tedy jeden časový úsek vysoce intenzivní aktivity a dva časové úseky minimální intenzity. Tedy v případě, že budete běhat, potom třeba 30 sekund intenzivního běhu a 60 sekund chůze.

Pokročilejší sportovci už volí poměr 1:1. Obrovskou výhodou je, že nejenom spálíte obrovské množství energie během tréninku, ale zároveň s jeho pomocí nastartujete svoje tělo, které pak účinně spaluje i několik dalších hodin.

Zároveň také účinně trénuje kardiovaskulární systém. Proto byste také neměli tento trénink provozovat denně a v dlouhém časovém období, protože by došlo k přetrénování.