Hooping je zábavné cvičení na zpevnění postavy

Každý si najde svůj styl

Jestliže nepatříte mezi drtiče, kteří tráví každou volnou chvíli v posilovně, ale přesto se rádi pohybujete, jde o ideální pohyb pro vás. Hooping uspokojí všechny, kteří neberou sami sebe zase tak vážně a rádi si při cvičení užijí zábavu.

Výhodou cvičební techniky nazývané hooping, což je zkratka pro hoopdancing, tedy tanec s obručí, je její nenáročnost na prostor. Kroužíte pasem a boky a při kroužení se snažíte udržet ve vzduchu na svém těle obruč hula hoop tak, aby vám nespadla na zem. S obručí provádíte řadu tanečních i posilovacích cviků, díky nimž si zpevňujete postavu a držení těla, získáváte potřebnou ohebnost a pružnost.

Druhy hoopingu

Variant hoopingu je velké množství, tu svoji si mohou najít jak malé děti, tak i dospělí nebo senioři. Děti si s obručí užijí spoustu legrace, ale cvičení s obručí doporučujeme i u starších lidí, protože nijak nezatěžuje klouby. Základní nabídku cvičení hula hoop tvoří tři formy. Hoop fit je zaměřený na sportovní posilování, Hoop dance více na taneční pohyb a konečně Hoop Mix znamená pestrou paletu kombinací obou dvou stylů.

Účinné spalování kalorií

Cvičit můžete kdekoli, kde se vejdete vy s nasazenou obručí. Klidně stačí kousek místa v obývacím pokoji mezi sedací soupravou a skříní. Cvičení se dá provozovat, až budete mít chuť, nemusíte kvůli němu spěchat někam do fitness centra.

Než se ale do hoopingu pustíte, měli byste absolvovat několik lekcí s profesionální cvičitelkou, která vás naučí techniku pohybu a ukáže vám, jak na to. Nemusíte se bát, že nebudete umět s obručí točit, většina lidí se to rychle naučí, když setřese počáteční ostych. Jakmile vaše tělo pochopí princip, už si vystačíte i sami doma. Strčíte si obruč na cvičení za skříň, aby vám nepřekážela, a vytáhnete ji tehdy, když budete mít chuť si zasportovat. Až vás to přestane bavit, znovu ji uložíte. Podle nových studií už za pouhou půlhodinku hoopingu spálíte 210 kalorií!

Cvičte při kardio frekvenci

Pořiďte si obruč na cvičení a pusťte se do toho. Obruč na hooping seženete ve sportovních potřebách a nejde o nijak vysokou investici. Hula hoop vám vydrží léta. Základem hoopingu je technika kroužení v pase spojená s otáčením, kroužením v bocích. Obruč, kterou navléknete na sebe, můžete kroužením přesouvat třeba z pasu k bokům a zpátky, nebo od pasu nahoru až k hlavě a znovu zpět, čemuž se říká lasa. Dá se měnit směr kroužení, tento pohyb se nazývá tajfun.

Přitom je pravidlem, že jde o kardio cvičení, tedy pohyb na 65-75 % vaší maximální tepové frekvence, protože při této tepové frekvenci nejúčinněji spalujete tuk. Tepovou frekvenci při hoopingu byste si měli hlídat měřičem tepu.

Oblíbený sport hollywoodských hvězd

Pozitivním efektem hoopingu je kromě odbourávání tuku také posilování břišních partií. Zpevňují se ale i svaly na zádech, při cvičení s obručí na hooping zvyšujete i odolnost kardiovaskulárního systému. Můžete cvičit s obručí podle vlastní chuti. Volit si různý počet opakování kroužení, střídat pomalé a rychlé tempo, pracovat také s pažemi. Například určitou dobu kroužit na jednu stranu, potom stejně dlouhou dobu kroužit na druhou stranu. V současnosti si holywoodské hvězdy oblíbily styl hoopnotica, sérii tanečních prvků. Proto neváhejte a zkuste to také. S hoopigem se budete cítit mnohem lépe.