Houby jako ideální doplněk redukční diety

Co sbírat a jakým způsobem?

Platí, že hřibovité houby jsou mnohem méně nebezpečné, i když i mezi nimi se skrývá nebezpečí, například v podobě hřibu satanu, hřibu žlučového nebo kříště. Pokud se ale naučíte dobře znát i další druhy jako holubinky nebo bedly, výrazně si tím obohatíte jídelníček, protože jde o chutné druhy. Mochomůrky byste se též měli naučit znát, abyste dobře věděli, jaké nebezpečí se v které z nich skrývá, a vyhnuli se mu. I mezi nimi jsou ale kulinářské perly jako růžovka.

Pokud jste poučeni o nebezpečích, vyrazte na houby. Sbírejte ovšem jen plodnice čerstvé, nezplesnivělé, takové, u kterých jste schopni jasně určit druh. Pamatujte, že i když vy houbu neznáte, neznamená to, že je jedovatá. Může ji ocenit nějaký znalec, takže ji neničte. Nepatříte-li mezi znalce hub, nestyďte se svůj úlovek zkonzultovat s nebližší mykologickou, tedy houbařskou poradnou. Při sbírání dodržujte určitá pravidla. Především sbírejte do proutěného košíku. Stále se objevuje dost případů, kdy lidé vkládají houby do igelitového pytlíku, a pak se diví, že se zapařenými plodnicemi přiotráví.

Znečištění se nebojte

Jedním z často uváděných rizik při sběru hub je jejich kontaminace škodlivinami. Houby skutečně mohou absorbovat nečistoty z půdy a ovzduší, ovšem vědecké studie neprokázaly, že by k tomu docházelo ve velké míře. U hub platí, jako ostatně i u dalších jídel, že všeho mírou. Budete-li houby konzumovat v rozumném množství, žádné riziko vám v tomto směru nehrozí. Někdy plodnice sice mohou obsahovat vyšší obsah těžkých kovů, ale tady je situace podobná jako u mořských ryb. Ani jejich konzumace se kvůli tomu nezakazuje.

Také častý argument v podobě tvrzení, že houby absorbují radioaktivitu, neobstojí. Hodnoty radioaktivity volně rostoucích hub jsou hodně pod stanovenými limity, takže se není třeba ničeho bát.

Co plodnice obsahují?

V čem ale tkví hlavní přínos hub při snižování váhy? Proč může být případná podzimní houbová dieta našemu tělu tak přínosná? Především proto, že houby obsahují velké množství bílkovin a prakticky žádné sacharidy. Z těchto důvodů nám připadají těžké do žaludku a hůře stravitelné, podobně jako maso. Mají hodně vitamínu, železa, zinku a naprosté minimum kalorií a velké množství vlákniny, a to je pro snižování váhy ideální kombinace.

Podmínkou ovšem je, že do nich nepřidáte spoustu vajec, tuku a také soli – pak se stanou ještě hůře stravitelné. Takže z toho vyplývá, že oblíbená smaženice patří mezi velmi nezdravá jídla. Samozřejmě si ji můžete dopřát, chcete-li, ale existují mnohem zdravější a lépe stravitelná houbová jídla. Hubnutí se díky houbám může stát mnohem snazší a ještě si pochutnáte.

Správná kuchyňská úprava je důležitá

Jak byste měli houby v kuchyni upravovat? Spousta zdravotních potíží neplyne ze závadnosti samotných hub, ale z jejich nesprávné kuchyňské úpravy. I výborná jedlá houba se může při nevhodné úpravě stát potenciálním jedem. Takovým, který sice není smrtelně nebezpečný, ale i tak vám může přivodit nepříjemné trávicí potíže.

Jak tedy s houbami v kuchyni nakládat? Vždy byste je měli zpracovávat při minimálně 70 °C a minimálně 15 minut, a to navzdory tomu, že některé druhy hub změknou i dříve. Houbová dieta nabízí celou řadu chutných, a přitom nepříliš těžko stravitelných jídel. Například těstoviny s houbami a krůtím či kuřecím masem, směs hub se zeleninou, houbový špíz, rizoto s houbami.