Hubněte účinně i doma. Zaskákejte si přes švihadlo!

Skákání není jenom pro malé holky

Možná se ušklibujete, že švihadlo je jenom pro malé holky. Mýlíte se. Skákání přes švihadlo je cvičení, které můžete provozovat v každém věku a obě pohlaví. Recept, jak zhubnout, se stane se švihadlem překvapivě snadný.

Výhodou je, že se jedná o cvičení doma. Můžete si na něj najít čas podle svého momentálního pracovního vytížení. Nebudete se moci vymlouvat, že zrovna musíte udělat to či ono. Dvacet minut na cviky se švihadlem si alespoň dvakrát nebo třikrát do týdne najdete vždycky. Ideální ovšem bude, když si dvacet minut najdete každý den. Brzy pak poznáte, že se vám těchto investovaných dvacet vyplatí. Budete si postupně, cíleně formovat postavu a hubnout. Posilování se švihadlem zpevní vaše tělo a především svaly.

Trénujete koordinaci, mrštnost, rychlost i vytrvalost

O tom, že skákání přes švihadlo rozhodně není jenom pro holky, vás přesvědčí třeba skutečnost, že tyto cviky jsou součástí tréninku boxerů. Proč je švihadlo tak užitečnou pomůckou? Umožňuje vám zlepšovat koordinaci pohybů. Získáváte větší mrštnost, rychlost, skákání přes švihadlo je i o větší výdrži. Zpevňujete si svaly na rukou i nohou. Tvarujete břicho, které se z nevzhledné pneumatiky kolem pasu mění v mřížku hrajících svalů. V neposlední řadě si také trénujete vytrvalost pravidelných cvičením.

Využijte tepovou frekvenci pro spalování tuků

Cviky se švihadlem se řadí mezi aerobní cvičení. Při takovém pohybu namáháte svaly za přítomnosti kyslíku. Jedná se o pohyb na střední tepové frekvenci. Váš tep by se během cvičení měl pohybovat na cca 55–65 % vaší maximální tepové frekvence. To je totiž optimální tepová frekvence pro spalování tuků.

Budete-li dodržovat uvedené pravidlo (pořiďte si přístroj na měření tepové frekvence, abyste měli pravidelnou kontrolu nad svým cvičením), nejenom, že si hezky vytvarujete postavu, ale budete také postupně a účinně hubnout. Spalování kalorií půjde překvapivě dobře.

Hubnutí se švihadlem se může stát vaším každodenním rituálem v rámci tréninku fyzické zdatnosti. Za hodinu skákání přes švihadlo můžete spálit až 2500 kJ. Hlídejte si při skákání i správný postoj, při kterém byste měli mít rovná záda, zatažené břicho, hlavu posazenou rovně a bradu mírně vzhůru. Abyste měli přehled o skákání, počítejte si série skoků. Zkoušejte třeba i dvojitě přeskoky, vajíčko. Brzy se zdokonalíte a skákání pro vás bude hračkou.

Vyberte si kvalitní švihadlo

Při skákání přes švihadlo byste si měli dát pozor na to, abyste příliš nezatěžovali své klouby. To je zřejmě jedinou nevýhodou tohoto jinak velmi účinného sportu s minimálními náklady. Kupte si proto kvalitní sportovní obuv a snažte se skákat na měkčím povrchu. Cviky se švihadlem k jejich cvičení doma či na zahradě přímo vybízejí.

Švihadlo je velmi levnou pomůckou. Navíc je dobře skladné, takže si ho můžete vzít i s sebou na cesty a nepřijdete o své pravidelné cvičení ani tak. Pozor ovšem dejte při koupi švihadla. Vyberte si správné. Postavíte-li se na střed švihadla, měly by jeho konce sahat k ramenům, aby mělo optimální délku. Měl by vám vyhovovat tvar držadel. Důležitá je i tloušťka lana. Příliš tenké lano nebude mít tak dobrý švih a může se motat mezi nohy.