Hubnout se dá i bez drastických diet. Poradíme vám, jak na to

Měňte postupně svoje stravovací zvyky

Hubnutí bez diet a cvičení je realitou, žádným snem. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že nejde o žádné diety, že hubnout se musí hlavou. Nejde tedy o to, trápit se přebytečnými kily, ale vytvořit si sám sobě svůj dietní režim na míru prostě tím, že vysledujeme svoje stravovací zvyklosti. Ty dobré budeme podporovat, těch špatných se budeme snažit postupně krůček po krůčku zbavit. Zdravé hubnutí vám potom přinese kýžený výsledek v podobě štíhlé postavy. Jak správně hubnout? Zaměřte se na svoje zvyky.

Pravidelná strava odbourává kilogramy

Jíte nepravidelně? Právě nepravidelná strava může být jednou z příčin vašich přebytečných kilogramů. Tady žádné diety nepomohou. Musíte se naučit se pravidelně stravovat. Výhodou pravidelné stravy je, že si tělo zvykne na přísun jídla.

Pokud déle hladovíte, váš organismus má pocit, že nic nedostane, a proto si energii schovává do zásoby a mění ji v tukové polštáře. Jakmile ale sami sebe přesvědčíte o tom, že váš žaludek dostane pravidelně svoji porci, máte vyhráno. Tělo přestane ukládat do zásoby a naopak ještě zásobníky bude rozpouštět. Je si jisté, že dostane pravidelný nášup, takže nemá důvod shraňovat nic na horší časy.

Nezapomínejte na přirozený pohyb

Nezanedbávejte také pohyb. Nemusíte hned sportovat jako o závod, mučit se v posilovně nebo běhat dlouhé kilometry. Stačí, když třeba cestou do práce vystoupíte o stanici dříve a půjdete zbytek pěšky. Máte kancelář ve čtvrtém patře? Potom zapomeňte na výtah a dejte si výšlap pěšky. Jste majiteli zvířecího miláčka v podobě psa? Dejte si s ním alespoň o víkendu delší procházku než obvykle. Vytáhněte ho do parku nebo za město. Pes bude mít radost a vaše tělo se příjemně protáhne. Chystali jste se doma umýt okna? Vrhněte se na to. I to je pohyb. Zdravé hubnutí se zkrátka bez pohybu neobejde a možnosti, které jsme popsali, jsou přirozeným způsobem hubnutí, žádné honění se v posilovně.

Správně hubnout znamená i správně nakupovat

Choďte nakupovat najezení. Když půjdete do supermarketu hladoví, nakoupíte toho mnohem víc, než kdybyste byli sytí. Proto pozor na to! Zároveň také pozor na slevy. Právě ty vás také přinutí nakupovat mnohem více a věci, které vlastně vůbec nepotřebujete.

Promyslete si předem, co chcete vařit. Sepište si nákupní seznam a postupujte podle něj. Pokud nakoupíte dejme tomu sladkosti nebo uzeniny a dáte je do ledničky, dříve nebo později je sníte. Pokud je nenakoupíte, nesníte je nebo je nahradíte něčím zdravějším. Mezi zásady jak správně hubnout proto patří i zásada správného nakupování. Kupujte čerstvé lokální suroviny. Pravidelně vařte, pokud možno se vyvarujte instantních jídel a polotovarů.

Jezte ovoce a zeleninu a jídlo vychutnávejte

Dopřejte si pravidelně ovoce a zeleninu, pokud možno každý den. Nepatříte-li mezi milovníky ovoce a zeleniny, zkuste to třeba s jedním kouskem denně. Zvolte to ovoce nebo ten druh zeleniny, který máte přece jenom nejraději. Třeba postupně přijdete zdravé stravě na chuť.

Servírujte si menší porce. Když budete chtít, můžete si přidat, ale nemusíte nutně sníst hromadu na svém talíři. Nejezte ve spěchu, udělejte si na jídlo klid. Vychutnejte si ho a pořádně kousejte. Budete pak lépe trávit a spalovat. Budete-li dodržovat zmíněná doporučení, zjistíte, že žádné diety nepotřebujete a kilogramy půjdou dolů naprosto samy.