Hubnutí bleskem díky švestkám

Švestky mají vysoký obsah vlákniny, vody a nutričně jsou také významné. Pro ty z vás, kteří chcete shodit nějaký ten kilogram, jsou švestky atraktivním ovocem, obzvláště z hlediska svých pozitivních vlastností.

Švestky pod lupou

  1. Jak švestky čerstvé, tak švestky sušené patří do skupiny ovoce se středním glykemickým indexem (GI). Potraviny se středním a nízkým GI jsou pro účely hubnutí nejlepší volbou. Po těchto potravinách se vám nezvedne hladina cukru v krvi do té míry, že by se extrémně rychle vyplavil hormon inzulin a způsobil pocit hladu již krátce po jídle.
  2. Na 100 g představují švestky energetickou hodnotu 262 kJ. Z hlavních živin u nich najdeme nejvíce sacharidů (14 g sacharidů / 100 g), bílkovin a tuků zanedbatelně, pod 1 g. Proč ovšem hubnutí svědčí? Obsahují 83,5 % vody a téměř 3 % vlákniny.
  3. Švestky jsou močopudné a pomáhají látkové výměně. Narušená látková výměna (metabolismus) může brzdit fungování orgánů celého těla, protože zabraňuje odchodu odpadních látek.Švestky, zvláště v sušeném stavu, „zajišťují“ rychlou pasáž střevy a krásně je pročistí. Jsou vynikajícím přírodním projímadlem, především ráno a nalačno. Sušené švestky jsou na problémy se zácpou absolutní jistotou.
  4. Jakožto významný zdroj řady vitamínů, především vitaminů  B a E a bioflavonoidů. Mají také zásobu minerálů (železa, vápníku, fosforu a draslíku). Podporují tvorbu krve a starají se o zdraví vlasů, nehtů, zubů a kostí.

Setřeste kila pomocí švestkové diety

Někdo využívá švestky cíleně za účelem hubnutí pro jejich silně močopudné a projímavé účinky. V tomto případě je doporučováno myslet na dostatečný pitný režim, protože dochází k větším odvodům tekutin z organismu. Takováto „švestková dieta“ by se neměla aplikovat dlouhodobě. Může sloužit k jakémusi pročištění těla, nicméně zabraňuje vstřebávání ostatních živin.

Pravda o hubnutí a švestkách

Časté zneužívání švestek k hubnutí, kvůli jejich projímavým účinkům, je nevhodné stejně tak, jako dlouhodobé užívání projímadel! Bleskové hubnutí se švestkami doporučuje v rámci jednoho až maximálně tří dní. Pokles ručičky na váze se bude pohybovat okolo 2 kilogramů, ale pravděpodobně to bude způsobeno odvodněním organismu.

Važte si švestky pro jejich cenné složení živin a raději je konzumujte jako zdravou dopolední svačinu v rozumném množství.