Hubnutí s orbitrekem

Kdo ho bude milovat? Především ženy, protože právě ony svádějí často boj s vlastní leností o jakoukoliv fyzickou aktivitu. Dobrou zprávou je, že je vhodný i pro osoby trpící obezitou, které své tělo s vytrvalým pohybem teprve seznamují. Začátečníkům může při správném používání přinést velice rychle viditelné výsledky (samozřejmě v kombinaci se zdravou stravou).

Jak vybrat ten správný? Ideální bude zajít do ověřené sportovní prodejny ve vašem městě a nechat si poradit. Obecně se nedoporučuje nákup těch skutečně nejlevnějších modelů, zvláště pokud trpíte nadváhou či obezitou a přístroj by byl nadměrně zatěžován. To samé platí i pro případy, kdy se plánujete na orbitreku střídat s dalšími členy domácnosti (velké zatížení šroubů). Přístroj by měl působit bytelně, nevydávat nechtěné skřeky a zachovávat plynulý pohyb. Nebojte se tedy investovat a pořídit si pořádného parťáku na hubnutí.

Ideální domácí pomocník

Cvičení na orbitreku v sobě kombinuje kardio i posilovací prvky. Dává tak zatvrzelým odpůrcům pohybu na veřejnosti jedinečnou možnost k účinnému domácímu hubnutí. Orbitrek si můžete postavit např. před televizi a sledovat svůj oblíbený seriál, zatímco spalujete kalorie. Tělo je při eliptickém pohybu zatěžováno rovnoměrně. Díky tomu je také regenerace svalů rychlejší a není tak problém cvičit na orbitreku denně.

Samotné cvičení je šetrné ke kyčelním i kolenním kloubů a proto je vhodné i pro osoby, které se jinak kvůli bolestem vyhýbají např. běhu. Ze začátku vám bude možná připadat pohyb trochu nepřirozený, ale to brzy přejde. První týden pojměte spíše jako seznamovací. Zvykejte si na eliptický pohyb a vyzkoušejte si, jak dobře či špatně je na tom vaše fyzička. Jestliže se rychle zadýcháte a druhý den vám osobě dají svaly (hlavně na nohách) rychle vědět, nedělejte si s tím hlavu. Kondice bude přicházet postupně, den po dni, společně s úbytkem na váze a vytvarovanou postavou.

Jak z něj vytáhnout maximum?

Nesmíte však orbitrek považovat za zázračný přístroj na štíhlost. Nic takového zatím nebylo vynalezeno. Jakmile si stroj trochu osaháte a navzájem se poznáte, je načase sestavit si svůj osobní cvičební plán.

Příklad cvičebního plánu pro naprosté začátečníky:

  • Pondělí – 10 minut rychlejšího pohybu a následně 5 minut posilovat nohy na vyšší zátěž, protažení
  • Úterý – 20 minut rychlého pohybu, protažení
  • Středa – 10 minut rychlejšího pohybu a následně 5 minut posilovat nohy na vyšší zátěž, protažení
  • Čtvrtek – odpočinkový den
  • Pátek – 25 minut rychlého pohybu (pokud vám nebude stačit dech, jednoduše zpomalte, ale snažte se dodržet čas), protažení
  • Sobota – 10 minut rychlého pohybu a následně 10 minut cvičení na vyšší zátěž, protažení
  • Neděle – odpočinkový den

Podle výše uvedeného plánu se můžete řídit tak dlouho, dokud vám vaše tělo nedá najevo, že zvládne víc. Pak už bude jen na vás, jak rychle se budete zlepšovat a kolik času týdně zvládnete věnovat pohybu na orbitreku. Jestliže je orbitrek vaše jediné spojení se světem sportu, doporučuje se zachovat intenzitu 3 x týdně a více, po dobu minimálně 30 minut.

Každý organismus je sice jiný, ale průměrně je třeba alespoň 30 minut vytrvalého pohybu, aby tělo začalo pořádně spalovat a tím pádem i hubnout. Pokračujte ve svém snažení a brzy se budete těšit z posíleného těla, lepší fyzičky a štíhlých nohou i zadečku.