Hubnutí před Vánocemi aneb Jak snížit váhový přírůstek?

Vize vánočního hodování může některé z nás motivovat k pokusu zhubnout ještě v průběhu adventního času a vytvořit si tak rezervu pro případné kilogramy, které potom během Vánoc naberou. Při dodržení předvánoční diety by následné vánoční přírůstky nemusely být tak vysoké. Jak tedy na to?

Odolejte plným talířům

Vánoce znamenají pro naše tělo velké nebezpečí. Čokoláda, vánoční cukroví vyložené na dezertních talířcích a miskách, štědrovečerní menu v podobě smaženého kapra s bramborovým salátem, dále blížící se svátek Silvestra a s ním spojené obložené chlebíčky, to vše znamená lákavou past, do které se velice snadno chytíme. Navíc návštěvy vánočních trhů nás nutí ochutnat i jídlo z rychlého občerstvení či si dát svařené víno. A to všechno jsou kalorie navíc, které bychom za jiných okolností nepřijímali.

Hubnutí před Vánocemi by nás mělo na tato lákadla připravit. Nejenom, že shodíme pár kilogramů, ale možná snáze odoláme plným talířům.

Komplikace našich dobrých úmyslů

Okolnosti při předvánočním hubnutí ovšem hrají proti nám. Příchod zimy totiž většinou znamená snížení pohybové aktivity. Málokomu se v rostoucích mrazech chce vyrazit do posilovny či do bazénu nebo i jenom na obyčejnou procházku. Navíc náš organismus se snaží vytvářet tukové zásoby, aby lépe přežil zimu a měl z čeho čerpat. Nejde o výrazný přírůstek, ale třeba jenom o dva kilogramy za rok a najednou zjistíme, že se v průběhu let nasčítaly a rázem máte během pěti let hned o deset kilo víc. V neposlední řadě je to i stres, co nás nutí se přecpávat a problémy likvidovat přemírou potravy.

Snižujte obsah tuku, jezte ovoce a zeleninu

Jaký dietní jídelníček na hubnutí si tedy v předvánočním čase naordinovat? Snažte se snižovat tuk v potravě a připravovaných jídlech. Právě tuku je v různých vánočních pokrmech velké množství. Proto když začneme nyní připravovat jídla s menšími dávkami tuku a nastartujeme nový režim, máme docela reálnou šanci, že ho udržíme i během Vánoc a tukové přírůstky nebudou příliš veliké. Dopřejte si větší množství ovoce a zeleniny.

Jednak si tím zajistíte prevenci proti chorobám, jako jsou chřipka a nachlazení, ke kterým jste nyní v zimním období náchylnější, ale vláknina a nulový obsah tuku vám také pomůže lépe udržovat váhu. I když se vám nyní do žádného pohybu příliš nechce, zkuste alespoň co nejvíce chodit pěšky. Pokud to nemáte do práce daleko, zvládněte alespoň část cesty pěšky, stejným způsobem obstarejte alespoň některé předvánoční nákupy.

Neklaďte si vysoké cíle, ale buďte vytrvalí

Neklaďte si ovšem při předvánočním hubnutí příliš vysoké cíle. I u malých cílů ale buďte vytrvalí. Například MUDr. Martin Matoulek, obezitolog z III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, se domnívá, že pokud bude naše hmotnost na začátku prosince a na začátku ledna nového roku přibližně stejná, jedná se o úspěch, který nám pomůže získat další motivaci ve snižování váhy.

Nenechávejte ale hubnutí na dobu až po Vánocích, začněte s ním už teď. Díky předvánoční hubnoucí přípravě nebudou povánoční váhové přírůstky buď žádné, nebo jenom minimální.