I v hubnutí se vyplatí plánovat

Dejte si reálný cíl

Na začátku vaší snahy zhubnout by proto měl být plán. Stanovte si v hubnutí jasný cíl a podle něj si naplánujte svoji životosprávu a pohyb v určitém časovém horizontu. Nejdříve se rozhodněte, kolik kilogramů a do kdy chcete zhubnout.

Pokud máte větší nadváhu, rozvrhněte si hubnutí do delšího časového období. Zdravé hubnutí znamená shazovat asi 0,5-1 kilogram týdně. Pokud máte 20 kilogramů navíc, naplánujte si hubnutí zhruba na příštích 5 měsíců. Dávejte si přitom reálné cíle, které budete schopni dodržet.

Stanovte si vyvážený jídelníček

Plánujte si jídelníček s vyváženou stravou. Ta by měla obsahovat dostatek sacharidů, které dodávají vašemu tělu energii, dále potřebné bílkoviny i tuky. Zkuste si zapisovat svůj jídelníček během alespoň tří dnů. Pište skutečně všechno, co jste snědli. Pak si sedněte a proberte si den po dni, co jste jedli a zda váš jídelníček je skutečně vyvážený a obsahuje všechno, co vaše tělo potřebuje.

Pokud si nejste jisti, můžete se objednat na konzultaci jídelníčku u výživového poradce. Ten vám pomůže ujasnit, které potraviny jsou zdravé a které je třeba je vyloučit nebo výrazně omezit. Můžete si tak stanovit jídelníček, který bude zdravý a přitom i chutný. Ze začátku si můžete plán jídelníčku pro orientaci psát do bloku, později už vám toto plánování přejde do krve a sami budete schopni si vytvořit z hlavy plán na příští dny.

Nákup podle seznamu pomůže šetřit

Jakmile si vytvoříte jídelníček, začnete plánovat, co který den v týdnu připravovat za pokrmy a vařit. V tu chvíli přichází na řadu plánování nákupů.

Je konec zmatenému pobíhání po supermarketu a přemýšlení o tom, co jste vlastně chtěli. Proč? Na základě vytvořeného jídelníčku totiž budete mít jasno o tom, co budete v příštích dnech vařit. Z toho logicky vyplyne seznam surovin, které budete potřebovat. Sepište si je na papírek a udělejte si nákupní seznam a podle toho se v supermarketu řiďte.

Držíte-li při nákupu seznam, výrazně tím poklesne pravděpodobnost, že budete utrácet za zbytečnosti, které vůbec nejíte a nepotřebujete, že podlehnete slevovým akcím a podobně. Nakoupíte zdravé potraviny a ještě ušetříte.

Díky krabičkám odoláte lákadlům

Když doma vaříte, uvařte větší množství a část dejte do krabiček. Můžete si krabičku vzít zítra do práce, nebo pokud je jídla ještě více, vložit do mrazáku a nechat zamrazit na jindy.

Nošení krabiček s hotovými pokrmy do práce se osvědčuje. Nebudete podléhat nutkání odskočit si z práce s kolegy v poledne na něco sice lákavého, ale nezdravého. Zajistíte si pravidelné jídlo i tehdy, když budete mít zrovna stres a nevyjde vám na jídlo čas. Deset minut na slupnutí něčeho v krabičce si totiž najdete i v tom největším shonu.

Díky zásobě jídla v krabičkách také snáz odoláte různým nečekaným situacím, jaké třeba nabízí oslava kolegových narozenin a pohoštění s tím spojené.

Nezapomeňte na čas věnovaný pohybu

Vyberte si, které dny v týdnu se budete věnovat pohybu. Třeba v pondělí si dejte hodinu v posilovně, ve středu pak hodinu jógy.

Pamatujte ale zároveň i na dny vyhrazené regeneraci a relaxaci. Jsou nutné po každodenním stresu a také pokud chcete do svého hubnoucího programu zařadit větší množství pohybu, vaše tělo se potřebuje zotavit. Díky plánování pohybu se nebudete přetěžovat a přitom budete podporovat snahu zbavit se přebytečných kil.