Hubnutí se zimními sporty

Pokud si myslíte, že se dá intenzivně sportovat a tím i hubnout pouze v létě nebo při aktivitě ve vyhřívané hale, tak jste zcela jistě na omylu. I při zimních sportech se totiž dají shodit přebytečná kila. Zima je pro někoho neoblíbené roční období, avšak v zimě se může provozovat spousta zajímavých aktivit. Vedle cvičení v posilovně je mnohem lepším řešením pohybu jít ven na čerstvý vzduch, vyrazit na běžky, snowboard, zabruslit si na zamrzlém rybníku či vyzkoušet sáňkování.

Vybere se každý

I když sjezové lyžování není zrovna tím nejlepším sportem pro spalování tuků, posilujete při něm alespoň svaly na nohou a také horní část trupu. Jen tak u něj nezhubnete a to z jednoho prostého důvodu. Na výsledky a zlepšení postavy si docela počkáte, při hodinovém lyžování na sjezdovce spálíte pouhých cca 1 600 kJ.

Na podobnou úroveň se řadí také snowboarding, který je o trochu náročnější. I u tohoto sportu tvarujete nejvíce spoční část těla, tj. nohy, hýžďové svaly a břicho. Během hodiny na sjezdovce spálíte okolo 2 000 kJ.

Samozřejmě počet spálených kilojoulů závisí na intenzitě pohybu, zdatnosti a hmotnosti jedince.

Mnohem účinnější je pak běh na lyžích. Ten je se spálenými 3 000 kJ za hodinu nejúčinnější formou zimního sportu a k tomu běžky jsou skvělé na tvarování celé postavy. Při běžkování namáháte ruce, zádové svaly, břišáky, nohy i hýžďové svaly, tedy je to komplexní posilování na téměř veškeré svalové partie.

Zimní brusle

Hned za běžkama jsou zařazeny jako velmi účinný zimní sport i brusle. Za hodinu poctivého bruslení spálíte až 2 800 kJ. Namáháte při něm nejvíce stehna, hýždě a břišní svaly. Asi nejvíce účinným je pak lední hokej, při kterém je tempo bruslení mnohdy o dost rychlejší, než u klasického rekreačního ježdění na bruslích. Hokej je proto pro trénované a odolné jedince, kteří se nebojí karambolů a umí perfektně bruslit.

O maličko méně pak spálíte při sáňkování či zimní procházce, avšak zase si v prvním případě užijete spoustu legrace a v tom druhém uvidíte nádhernou zimní přírodu. Vyberte si velký kopec a můžete se dostatečně vyřádit. Při chůzi nejen do kopce se posilují nohy a spálíte třeba až 1 700 kJ. Jako bonus uvidíte krásnou zasněženou krajinu, která Vám především zlepší náladu.

Zimní sporty jsou nejen dobrým odreagováním od sezení u televize, ale také Vás donutí se hýbat a popřípadě i shodit přebývající kila. Tak směle do toho, protože každý pohyb se počítá a má určitě pozitivní vliv na zdraví člověka.