Jak na hubnutí tancem?

Začněte se vlnit

Současnost by se mohla nazývat jako renesance tanců. Je to tak. Mezi moderní cvičení a protahování se v posledních letech dostaly dynamické, různě kombinované nebo úplně nové tance. Vznikají taneční kreace, spolky, ale cvičí se i na vesnicích nebo ve městech. Je to street dance, pole dance, zumba, step nebo břišní tance. Táhne ale i Port de Bra nebo klasické tance, jako jsou tance zařaditelné do sekce „standard“ nebo „latina“.

Nehledejme jejich původ, ale podívejme se na zářné příklady těch, které nám dopomohou snadno získat dokonalou postavu a hlavně se i cítit skvěle.

Zumba

Zumba je fenomén. Kdo ji nezkusil nebo ji netancuje, jakoby ani nežil. Víte ale, že to není brazilský tanec, ale je to taneční fitness program pocházející od Kolumbijce Alberta Pereze? Je to aerobní trénink, díky kterému lze snadno a rychle dosáhnout redukce hmotnosti. Je kladen důraz na intenzitu a pravidelnost. Střídají se rychlejší a pomalejší části a zapojuje se celé tělo.

Výhodou zumby je její univerzálnost a hlavně vysoká účinnost. Kombinuje to nejlepší z latinskoamerických tanců a aerobicu. Do cvičení se zapojuje celé tělo a nedochází tak k přetěžování určitých partií.

Jak je to s hubnutím? Díky zumbě lze samozřejmě shodit nadbytečné kilogramy. Samozřejmě je třeba upravit stravování. Zumba ale nemusí být automaticky vhodná pro každého. Pokud jste dlouho necvičili, máte vysokou nadváhu nebo slabší fyzičku, mohou být začátky těžší a je vhodné začít například pomalejším aerobikem.

Pole dance

Že je tancování na tyči nemravné? Kdeže! To neznáte pole dance! Pole dance je moderní taneční disciplína. Její základy jsou sice starší, než je tomu v případě zumby, ale rozhodně není méněcenná nebo nemoderní. Naopak, pole dance zažívá velký rozmach.

Pole dance je kombinace několika tanců. Balet, salsa nebo valčík může být jistě základem, ale kombinuje se zde i akrobacie a moderní gymnastika. Je to hodně rozmanité volné tancování, ale jestli zumba vyžaduje již nějaký základ fyzičky, u pole dance je to samozřejmost. Je to tanec náročný, ale opět zapojuje do činnosti celé tělo a nenechává nám tak některé partie netknuté. Pole dance je rozhodně skvělý pro zachování dobré tělesné kondice a ani neumožňuje při jeho náročnosti nabírání nadbytečných kil.

Co tedy dělat se slabší fyzičkou?

Ukázali jsme si dva tanečně cvičební programy, které vyžadují do jisté míry nějaké pohybové zkušenosti. Kde je ale získat a jak se do formy dostat? Skvělým startem pro všechny jsou břišní tance. Jestli jste si mysleli, že se jedná o jednoduché kroucení boky, není tomu tak.

Břišní tance mají staletý původ na Středním Východě. Za ten čas vniklo mnoho různých variant, ale základ je stále stejný. Především jde o zapojení boků, oblasti břicha, hrudníku, ale i nohou a hýždí. Břišní tance jsou ideální pro spalování tuků v oblasti břicha, boků, hýždí a mají vliv i na ruce a záda. V Česku se poslední roky těší velké oblibě.

A jaké jsou hlavní výhody? Břišní tance nejsou tak fyzicky náročné, je třeba zdůraznit ale, že záleží, v jaké podobě se tancují. Střídá se sice několik základních původních figur, ale je to tanec volný a lze jej tančit takřka na jakoukoliv hudbu, tedy tempo je určující. Kromě spalování tuků posílíte svaly v již uvedených partiích a často řeší i bolesti zad a kyčlí.

Závěrem

Je jedno, jaký tanec si vyberete. Tanec totiž není striktní cvičení. Základem je vždy několik jasných tradičních figur, ale záleží jen na vás, jak se tance pak ujmete. Kromě zlepšení fyzičky a redukce kilogramů je tanec i energetickou bombou, kde se zbavíte stresu a doplníte energii díky oblíbené hudbě a sladění vašeho těla s ní.