Hubnutí ve spánku není žádná pohádka, ale příjemná skutečnost

Špatný spánek podporuje chuť k jídlu

Zdravé hubnutí a spánek úzce souvisí, ačkoli se nám to možná bude zdát nepochopitelné. Jde totiž o poruchu regulace hormonů. Především ve večerních hodinách se do krve člověka vyplavuje růstový hormon. Zatímco u dětí má na svědomí především růst, u dospělých se soustřeďuje na zpracování živin v potravě. Jakmile ponocujeme, vyplavování tohoto hormonu je narušeno. Potrava pak není dokonale spálena a tělo má snahu ukládat si vše do zásoby v podobě tukových polštářů.

Za obezitou, jejíž příčinou je především nevyspání, je také špatné vylučování hormonů orexinů. Právě ty totiž řídí jak regulaci spánku, tak i příjmu potravy. Jestliže se špatně vyspíte, ve vašem těle stoupne hladina grelinu, hormonu, který zvyšuje chuť k jídlu. Únava proto podporuje chuť k jídlu.

Nedostatek spánku jako příčina obezity

Zároveň také nedostatek spánku snižuje toleranci glukózy a může vést až ke vzniku cukrovky druhého typu, která bohužel jde s obezitou ruku v ruce. Navíc také obéznější lidé trpí více emočním stresem, proto je častěji jejich spánek narušený. Tím se dostávají do bludného kruhu, ze kterého není východisko. Narušený a nedostatečný spánek vede k dalšímu emočnímu stresu, únavě a tím pádem k roztáčející se spirále přibírání na váze.

Právě zmíněná fakta jednoznačně potvrzují, že spánek je velmi důležitý. Jednou z příčin růstu obezity po celém světě je právě nedostatek kvalitního spánku.

Dieta podporující hubnutí ve spánku

Jak zhubnout ve spánku? Kromě toho, že bychom si měli dopřát spánek optimální délky, který činí minimálně 7 hodin, můžeme procesy hubnutí také určitým způsobem podpořit. Například německý odborník na výživa Detlef Pape přišel s dietou, která podporuje právě hubnutí ve spánku. Jeho dieta je založen na tom, dopřávat si jídla, která obsahují větší množství sacharidů především ráno, dopoledne a na oběd. Odpoledne a večer bychom měli dát přednost bílkovinám. Pít bychom měli vodu nebo čaj bez cukru. Pape vychází právě z již zmiňované skutečnosti, že večer a ve spánku dochází ke zvýšenému vyplavování růstového hormonu, který nám pomáhá spalovat energii. Když budeme krátce před spaním jíst jídla obsahující hodně sacharidů, zvýší se nám hladina inzulínu v krvi. To částečně naruší spalování energie. Proto se před spaním nepřecpávejte zbytečně kalorickými jídly. Jedině tak budete moci ve spánku hubnout.

Vytvořte si usínací rituály a uléhejte v pravidelnou dobu

Dobré a pravidelné spaní je také třeba podpořit. Váš spánek by nemělo nic narušovat. Vytvořte si svůj usínací rituál. Uléhejte v klidu, poslouchejte příjemnou hudbu, nebo si přečtěte pár stránek z knížky. Ideální je dopřát si krátce před spaním jemnou masáž uvolňující vaše svaly.

Vaše spaní by neměly narušovat žádné zvuky zvenčí. Rozhodně by v ložnici neměl být počítač, televizor, notebook, nepatří se ani mobilní telefon. To vše by mohlo narušit vaši pohodu ve spánku. Spěte v dobře vyvětrané místnosti, pokud můžete a počasí venku to dovolí, mějte otevřenou okenní ventilačku, aby k vám mohl celou noc proudit čerstvý vzduch. I ten pomáhá k dobrému usínání a spánku a hubnutí během něho. Pokud vám to okolnosti dovolí, snažte se vždy uléhat a vstávat ve stejnou dobu. I to pomůže vytvoření spánkového režimu a hubnutí ve spánku.