Hypoglykémie a obezita

Příčinou hypoglykemie mohou být různé faktory:

  • Vysoká dávka insulinu při léčbě diabetu
  • Vynechání jídla  -dietáři
  • Příliš málo jídla – dietáři
  • Nadměrně vysoká pohybová aktivita
  • Nadmíra alkoholu – hlavně suchá vína a destiláty

Příznaky hypoglykémie jsou různé, všechny jsou však vyvolané stresovou reakcí organismu a vyplavením stresových hormonů adrenalinu a kortizolu do krve. Ty způsobí v lidském organismu mnoho dějů provázejících.

Může to být bledost, apatie, třes, pocení, nadměrný neklid či nepříjemné bušení srdce.

Při dlouhodobé hypoglykemii se člověk může dostat až do velmi nebezpečného kómatu. Takto závažný stav se u zdravých jedinců jen tak neobjeví, ale pacienti trpící cukrovkou by si na pokles hladiny krevního cukru měli dávat opravdu velký pozor.

Pozor na extrémní diety

Příčinou nízké hladiny cukru v krvi může být mimo jiné nevhodná strava, což je případ mnoha lidí snažících se dodržovat redukční diety.

Při nevhodně zvoleném jídelníčku, absenci některých základních živin a nesprávným rozložením jídel během dne může nastat situace, že dostanete jednoduše vlčí hlad jako hypoglykemizující diabetik.

Příčinou hypoglykémie může být i nadměrná dávka jednoduchých cukrů před pohybovou aktivitou, která opět způsobí zvýšené vyplavení insulinu a v kombinaci s pohybovou aktivitou může vzniknout hypoglykémie, která se však ve většině případů opět rychle dostává do normy.

Po každé hypoglykémii nastává zvýšená únava, jež může být u některých lidí kompenzována opět nadměrným příjmem energie z potravy.

Zaměřte se na glykemický index potravin

Zejména v redukčním režimu byste si tak měli hlídat pestrý a vyvážený jídelníček bohatý na všechny podstatné živiny a vyhnout se jakýmkoli extrémům.

Vhodné je vybírat si potraviny s nízkým glykemickým indexem, z nichž se energie uvolňuje postupně a nezpůsobí tak výkyvy glykémie.

Jakmile zkonzumujete potravinu s vysokým glykemickým indexem, například ovoce, sladkosti, atd., dojde k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi, což způsobí nadměrné vylučování inzulinu, který hladinu glykémie zase velmi rychle sníží.

V takovém případě dostanete opět hlad nebo chuť na něco dalšího, čímž už se vyskytujeme v začarovaném kruhu plném hladu a následného přejídání.

Právě tento mechanismus je jednou z příčin nadměrného nárůstu váhy u lidí, kteří se stravují nevyváženě, nebo nadměrně hladoví. Zapomeňte tak na nesmyslné jednostranné a extrémní diety a raději se naučte jíst zdravěji.

Zařaďte do jídelníčku více celozrnných obilovin, luštěnin, libového masa a zdravých tuků. Vyhýbejte se tučným, sladkým a smaženým potravinám i nápojům.

Pamatujte, že jen vyváženým jídelníčkem dosáhnete vysněné váhy efektivně a hlavně, trvale!