Imunita v rovnováze

Imunita je horkým tématem zejména posledních několika měsíců. Péče o ni nemusí být nijak složitá. Stačí dodržovat zásady zdravého životního stylu, zejména výživy.

Nacházíme se v době, kdy mnoho lidí v důsledku omezení volného pohybu přibírá na váze. Řada z nich je na prahu nadváhy, obezity a metabolického syndromu.

Onemocnění spojená s nadváhou a obezitou mají přímý dopad na imunitní systém.

Imunita při styku s viry

Jak se chová imunita při setkání s patogeny (viry, bakteriemi apod.)? Rozhoduje o průběhu nákazy i případném onemocnění.

Imunitní systém bojuje tam, kde je zrovna potřeba. K soubojům dochází na všech frontách – na kůži, v ústech, střevech nebo krevním řečišti.

Pokud váš imunitní systém funguje správně, nežádoucí návštěvu virů nemusíte zaregistrovat.

Jiná situace nastává v případě, potýká-li se organismus s chronickými záněty, avitaminózou, autoimunitním či chronickým onemocněním. Tyto faktory imunitu výrazně oslabují.

Vrozená imunita je předurčená k tomu, aby bojovala proti tělu nevlastním patogenům.

Získaná imunita vzniká na základě rozpoznání konkrétního patogenu, přičemž na základě předchozích zkušeností ví, jak s ním bojovat a nedovolit nemoci propuknout.

Jak uvést imunitu do rovnováhy

Smyslem rovnovážného stavu imunity je přimět organismus fungovat správně, rychle a efektivně. K tomu potřebuje zdravou stravu bohatou na všechny důležité živiny.

Které potraviny zařadit do jídelníčku pro vyváženou imunitu?

  • Ovoce
  • Zeleninu
  • Celozrnné obiloviny
  • Luštěniny
  • Ořechy
  • Semena
  • Bylinky
  • Vitaminové doplňky (zejména omega-3 mastné kyseliny a vitamin D)

Čím imunitu nepodkopávat

Potlačovat imunitu lze stejně lehce jako ji posilovat, resp. uvádět do rovnováhy.

Mezi největší škůdce patří chronický stres, cizorodé látky v okolním prostředí, nadměrná konzumace antibiotik, alkoholu, průmyslově zpracovaných potravin a drog.

Pokud imunitu vědomě podkopáváte některými z těchto zlozvyků, příjem vitaminů a antioxidantů na denní bázi vás před nebezpečnými patogeny neochrání.

Daleko efektivnější je eliminace stresových podnětů a snaha o změnu životního stylu.