Jackfruit pro doplnění bílkovin, vápníku a železa

Patříte mezi milovníky ovoce? Rádi si pochutnáváte na jeho nevšedních druzích? Jackfruit je nabité nejen exotikou, ale především řadou mikronutrientů, prospěšných pro zdraví organismu.

Odkud pochází, jak vypadá, a jaké je jeho nutriční složení? O těchto i dalších zajímavostech se dočtete v našem článku.

Kde jsou jeho kořeny?

Jackfruit se k nám dováží ze subtropického pásu Asie. Jedná se o strom s tropickými plody, nazývaný také jako chlebovník různolistý.

Jackfruit vyrůstá v průměru do výšky 27 metrů, přičemž jeho plody mohou vážit až kolem 10 kg. Mají oválný tvar a drsný povrch charakteristický svým zelenožlutým zabarvením.

Samotný plod se pak vyznačuje svěží, příjemně nasládlou chutí.

Nutriční profil

Ačkoli se jedná o druh ovoce s vysokým podílem sacharidů, vyniká svým širokým spektrem vitamínů a minerálů. Za ty nejvýznamnější lze považovat vápník, sodík, draslík, hořčík, železo, měď, fosfor a mnoho dalších.

Kromě cukrů obsahuje i významné množství bílkovin, jejichž obsah v ovoci je spíše vzácností. Stejně jako pro většinu jiných druhů ovoce, tak i pro jackfruit je typický vysoký podíl vlákniny.

Tím však jeho výčet předností zdaleka nekončí. Jackfruit je ovoce rovněž bohaté na resveratrol, přírodní antioxidant. Právě resveratrol je díky svým léčivým účinkům mimo jiné součástí volně prodejných doplňků stravy.

Jackfruit a jeho vliv na lidské zdraví

Z výše uvedených informací je zřejmé, že tento druh ovoce pozitivně působí na lidské zdraví. Již zmiňovaný antioxidant v ovoci obsažený, dokáže přeměnit škodlivý tuk v těle na zdraví prospěšný.

Jakcfruit také hydratuje organismus, napomáhá pravidelnému vyprazdňování a ochraňuje buňky před volnými radikály. Využít ho lze i jako součást detoxikační kúry.

Pokud tento druh exotického ovoce jednou za čas zařadíte do jídelníčku, vaší štíhlé postavě jeho konzumací rozhodně nijak neuškodíte.

Jak ho v kuchyni nejlépe využít?

Jackfruit se vyznačuje svou jemně nasládlou chutí. Skvěle se tak hodí například do marmelád, čatní nebo ovocných kompotů. Pro představu si jeho chuť lze představit jako kombinaci jablka a ananasu, což rozhodně stojí za ochutnání!

Tento druh chlebovníku můžete jíst v syrové podobě, stejně tak i tepelně upravený. Na trhu jej lze sehnat v čerstvé, mražené či sušené formě.

Přidávat ho lze do snídaňových kaší, jogurtů, pudinků, koktejlů nebo džusů. Zajímavou chuť ale dodá i slaným pokrmům. Nebojte se ho proto kombinovat s brambory, masem nebo zeleninou. Někteří ho dokonce používají za náhražku masa, a to z důvodu jeho husté struktury.