Jáhly pomáhají v boji proti nadbytečným kilogramům

Některé potraviny nám mohou v naší snaze o zhubnutí pomoci. Navíc už dávno neplatí, že zdravé potraviny se rovnají nepříliš chutné hmotě, kterou jíme jenom kvůli vědomí, že děláme něco pro své zdraví. Šikovné kuchařky totiž vymyslely nejrůznější recepty, které dokazují, že i obiloviny můžeme připravit velmi chutným způsobem.

Potravina s výživnou hodnotou

Co jsou jáhly? Vyloupáním prosa vznikají kuličky žluté barvy, které mají průměr přibližně jeden milimetr. Patří mezi stálice zdravé výživy, protože jejich nutriční hodnota je opravdu vysoká. Obsahují například hořčík, draslík, měď, železo či fosfor nebo zinek a také vlákninu a vitamín B. Recepty z jáhel existují jak ve sladké, tak i slané kuchyni, takže je můžeme připravit podle vlastní chuti.

Základní příprava v kuchyni

Vlastní příprava jáhel k jídlu není nijak složitá. Musíme je nejprve přebrat, a potom následně dobře propláchnout pod tekoucí vodou. Nakonec vlijeme do hrnce vodu a přivedeme ji k varu. Horkou vodou jáhly spaříme a tento proces případně opakujeme i několikrát, protože potřebujeme docílit toho, aby se jáhly zbavily své trochu nahořklé a lehce trpké chuti. To se nám může podařit jedině pomocí horké vody. Jinak jáhly vaříme v osolené vodě alespoň 15 minut.

Rýže v minulosti nahradila jáhly

Jáhly na sladko můžeme připravit ve formě jáhlové kaše. Uvařené či udušené jáhly můžeme také použít jako přílohu k různým druhům masa, vařeným, dušeným či pečeným. V podstatě ke stejným úpravám masa, k jakým běžně servírujeme rýži. Právě rýže také většinou v minulosti jáhly nahradila. Naši předkové jedli jáhly mnohem častěji než my, v novověku je potom nahradila z velké části rýže. Nyní můžeme zkusit trend opačný a vrátit se zpátky k jáhlům jako surovině domácího původu.

Oblíbené a zdravé recepty

Jáhelník, tedy jáhlový koláč, můžeme připravit jak na slano třeba s houbami, tak na sladko se sušeným ovocem a také s oříšky. Jáhlová kaše se sušenými meruňkami a švestkami a mletými oříšky může být skutečnou pochoutkou.

Recepty s jáhly nabízejí třeba i přípravu polévek s jáhlovou zavářkou (rajská polévka, zeleninová polévka), či jáhlové rizoto, kde jáhly nahrazují rýži. Z jáhel dokonce můžeme připravit i knedlíky a mít tak zdravou variantu oblíbené přílohy k masu.

Snížení glykemického indexu

Jáhly jsou skutečně vynikajícím doplňkem zdravého jídelníčku pro shazování kilogramů. Jáhly a hubnutí jdou pospolu, protože snižují glykemický index potravin tím, že zpomalují vstřebávání glykogenu v našem těle. Jejich předností je především výživová hodnota a velký obsah vlákniny, který rychle zaplní žaludek. Zajistí nám rychlé a zároveň trvalejší zasycení, kdy nás nepřepadne pocit hladu.

Navíc neobsahují lepek, takže jsou vhodné i pro ty, kteří mají bezlepkovou dietu. Pokud tedy chceme žít zdravě a dosáhnout ideální hmotnosti, rozhodně bychom si měli některá jídla z jáhel vyzkoušet a pravidelně připravovat.