Jak hubnout v zimě?

Zima, na kterou si děláme zásoby, je zrádná v tom, že nás nic nenutí k pohybu. Sychravé počasí podporuje naši lenost, metabolismus se zpomaluje, blíží se Vánoce, svátky přímo vyzývající k mlsání. Přibíráme, protože si nedokážeme odepřít pamlsky v podobě vánočního cukroví, bramborového salátu s majonézou a dalších kalorických bomb.

Můžeme si ale dopřát vánoční mlsání i ve zdravější podobě. Majonézu v salátu nahradíme jogurtem, recepty na cukroví upravíme do odlehčené podoby. Místo bílé pšeničné mouky použijeme třeba pohankovou nebo celozrnnou. Bílý cukr nahradíme hnědým, máslo rostlinnými oleji.

Doporučujeme ale takové recepty na vánoční cukroví předem vyzkoušet, abyste vy a vaši blízcí nezažili u vánočního stolu nepříjemné překvapení. Občas totiž chvíli trvá, než podaří zdravý recept doladit tak, aby uspokojil naše náročné chuťové pohárky. Nevykrmujte se cukrovím, ochutnejte jeden kousek a dost.

Tělesná aktivita prospívá i ve sněhu

Kilogramy nabrané vánočním mlsáním shodíme sportováním. Ať chceme nebo ne, zima na nás má negativní vliv. Saháme po dobrotách plných sacharidů, které nám krátkodobě zvednou hladinu krevního cukru a potom následuje vlčí hlad, přejídání a následné přibírání.

Jak to zastavit?

Nevyhýbejte se sportovním aktivitám ani v zimě. Zimní sportování vám zvedne hladinu adrenalinu, pomůže spalovat tuky a formovat problematické tělesné partie jako hýždě, stehna či břicho. Oblíbené je u nás sjezdové lyžování, ale jestliže se necítíte na svištění po sjezdovkách, můžete se rozjet i na běžkách.

Máte-li v blízkosti domova zamrzlý rybník nebo zimní stadion, vydejte se na něj. Zimní bruslení vám vyčistí hlavu a spálí kalorie. Pokud si ovšem netroufáte sjíždět svahy ani kroužit osmičky na ledě, i pravidelné procházky splní svůj účel. Uvidíte přírodu v novém bílém hávu a budete těšit na šálek teplého čaje.