Jak jednoduše hubnout bez diet?

„Snídani sněz sám, o oběd se poděl s přítelem a večeři dej nepříteli,“ říká staré české přísloví, které můžeme považovat za návod k hubnutí bez diet. Odborníci na zdravou výživu se shodují, že snídani bychom neměli podceňovat. Je prvním jídlem nového dne, dodá nám energii a nastartuje náš metabolismus.

Pravidelná strava zabraňuje obezitě

Když budete pravidelně a vydatně snídat, nebudete během dopoledne trpět pocitem hladu a lépe se soustředíte na svoje aktivity. Příjem kalorií, minerálů a vitamínů dostane vaše tělo do rovnováhy, ve které vydrží až do oběda. Přiměřeně nasycení budete mít lepší náladu a nesáhnete v práci po tajných sladkých zásobách. Lidé, kteří snídají, jsou méně náchylní k nadváze a obezitě i cukrovce 2. typu, což ve svých studiích potvrzují i mnozí vědci.

Dopřejte si alespoň sklenici džusu

Nepatříte-li mezi ranní ptáčata a ještě v deset hodin sotva vnímáte, co se kolem vás děje, i tak byste si měli pořádnou snídani dopřát. Stačí polovina krajíce chleba namazaného máslem a pokladeného plátkem šunky nebo sýra, jogurt, případně trochu müsli. Nezvládnete-li ráno ani to, zahajte svůj den alespoň sklenicí kvalitního džusu a pak si během dopoledne vychutnejte větší svačinu.

Přeplněný žaludek přináší spánek

Oběd volte spíše lehčí, ideální je salát, maso se zeleninou nebo přílohou nejlépe v podobě brambor nebo rýže či vydatná polévka. Důležité je, abyste se nepřejedli. Jakmile svoji polední porci přeženete, váš mozek se odkrví, protože se všechna krev nahrne do přeplněného žaludku a budete unavení. Přísloví říkající, abyste se o polední jídlo rozdělili s přítelem, je opravdu moudré.

Na velkou večeři zapomeňte

Ještě moudřejší ovšem je přenechat večeři nepříteli. Vydatná večeře po dni, ve kterém jsme jenom občas něco malého sezobli, je bohužel v našich zemích častým nešvarem. Základem štíhlé linie a zdravé výživy je ale pravidelná a vyvážená strava. Příliš kalorická večeře je naším skutečným nepřítelem. Není nic horšího, než velký příděl tuku, cukrů a kalorií těsně před spaním, proto si nechávejte na večeři jenom lehké jídlo. Pokud chodíte spát později, můžete si ji rozdělit i do dvou částí a na tzv. druhou večeři si dát jenom misku zeleninového salátu.

Dobrý pocit z nasycení

Když budete jednoduché zásady zmiňovaného přísloví dodržovat, první výsledky uvidíte již po měsíci. Možná, že se ručička na váze ještě nepohne směrem dolů, ale vy budete mít pocit nasycení a nebude vás přepadat náhlý vlčí hlad spojený s poklesem hladiny krevního cukru. To je první krůček ke správnému hubnutí i bez diet.