Jak na vyváženou snídani?

Kdy se nasnídat?

V současné době je velkým trendem restauračních zařízení čas snídaně časově oddalovat. Klidně se vám může stát, že ještě v poledne na mnoha místech narazíte na snídaňovou nabídku.

Ideální je však snídat nejdéle do hodiny od probuzení, což u většiny lidí časově vychází na 7. až 9. hodinu ranní.

S větším počtem hladovějících hodin váš apetit nabírá na obrátkách a daleko pravděpodobněji pak sáhnete po něčem nezdravém.

Nezdravé je také zhltnout snídani ve spěchu a kvapu, například po cestě do práce.

Avšak mnohem horší je snídani vynechat úplně. Pravidelným vynecháváním snídaní si můžete přivodit zdravotní obtíže.

Složení snídaně

Zajímá vás, z čeho by se taková snídaně měla ideálně skládat? Nezapomeňte na bílkoviny, komplexní sacharidy, dávku vitamínů, minerálů a tělu prospěšných tuků.

Bílkoviny

Bílkoviny jsou v případě snídaní velmi často v zapomnění. Přitom vyvážená snídaně by jich měla obsahovat cca 15-20 g.

Dobrým zdrojem bílkovin je kvalitní vysokoprocentní šunka, tvaroh, nebo třeba jogurt řeckého typu.

Nakonec i samotné celozrnné pečivo obsahuje kromě sacharidů bílkoviny, a tak vám pomůže přiblížit se k jejich doporučené denní dávce.

A které další potraviny s vyšším obsahem proteinů se nemusíte bát hned po ránu zařadit do jídelníčku? Jsou jimi vejce, ryby (losos, tuňák), nebo čerstvý sýr.

Vitamíny a minerály

Jestlipak vaše snídaně obsahuje také ovoce či zeleninu? Pokud ne, tak to napravte! Ovoce i zelenina v sobě obsahují celou řadu vitamínů a minerálních látek, jejichž konzumace je pro zdraví člověka nezbytná.

Tuky

Nedělají vám tučná jídla po ránu dobře na žaludek? Držíte dietu, a tak se v příjmu tuků raději omezujete hned od rána? Tuků se není třeba bát. Stačí jen konzumovat ty správné v jejich ideálním množství, a to platí i v případě snídaně.

Zdraví prospěšné tuky vám zajistí ořechy nebo semínka. Jsou výborným zdrojem omega 3 i omega 6 mastných kyselin, navíc při jejich 25-30 g nepřekročíte doporučenou denní dávku tuků. Naopak si vytvoříte rezervu pro jejich příjem v dalších denních chodech.

TIP: Dalšími vhodnými zdroji tuků jsou: avokádo, kokosové máslo, kakaové boby aj.

Tekutiny

Začněte den vypitím sklenice vody pro doplnění tekutin. Pokud si neumíte vaše ráno představit bez dávky kofeinu, pak k jeho příjmu volte raději silný zelený čaj než klasickou kávu. Samozřejmostí je absence cukru a jiných dochucovadel.

Pokud přeci jen prahnete po něčem sladkém, zkuste si udělat domácí ovocnou či zeleninou šťávu, popř. smoothie. Ochutit je můžete vhodnými bylinkami (bazalkou, mátou) nebo třeba citrusy.

Rada na závěr

I v případě snídaně platí známé přísloví „Jez do polosyta, pij do polopita“.