Jak nakopnout spalování přirozeným způsobem?

To, že dobré spalování je základem štíhlé postavy, již jistě slyšel každý z vás. Někdo má energetický metabolismus rychlejší než jiní a někdo si naopak musí dávat velký pozor na to, co vkládá do úst.

Jak povzbudit spalování?

Co si vlastně pod pojmem spalování představit? Při trávení potravy ve vás sice nic nehoří, ale jakmile něco sníte, začne ve vašem organismu probíhat proces energetického metabolismu. Přijatá strava se postupně tráví na menší a menší složky, až z nich zbude samotná energie.

Energie přijatá z potravy má při nedostatečném pohybu či nadměrném energetickém příjmu velké tendence se ukládat, a to ve formě nadbytečných tukových zásob. Proti procesu ukládání tuků se snaží bojovat nejeden z vás, proto si povíme několik tipů, jak tomu předejít a jak nakopnout metabolismus do rychlejších otáček.

Hýbejte se!

Spalování lze povzbudit nejlépe správnou pohybovou aktivitou, přesněji aerobním tréninkem. Při takovém tréninku byste měli vynakládat sílu ve střední intenzitě, aby vaše tepová frekvence byla něco mezi 55-65% vaší maximální tepové frekvence.

Pokud budete cvičit příliš pomalu nebo rychle, budou ve vašem těle probíhat úplně jiné mechanismy a ke spalování tuků nedojde. Vhodné je tak zařadit do tréninku například rychlou chůzi, pomalý běh či plavání.

V případě aerobního tréninku dochází k okamžitému spalování tuků, ale v případě posilování vaše trénované svaly spotřebují mnohem více energie v klidu. Pro rychlejší spalování je tak dobré kombinovat oba tyto styly cvičení, a to alespoň dvakrát až třikrát týdně.

Další možností, jak přirozeně nakopnout spalování, je užívání některých přípravků na podporu spalování, které se prodávají ve specializovaných obchodech. Jedná se především o různé termogenní či jiné „spalovače“ a pravděpodobně za ně vydáte nemalou sumu.

Nyní si však připomeneme některé přirozenější způsoby, jak popohnat svůj metabolismus bez toho, aniž byste utráceli peníze za předražené přípravky.

Čerpejte z potravin jejich pozitivní vlastnosti

Jednou ze složek, která se do těchto přípravků přidává je takzvaný L- Carnitin, což je aminokyselina, která zodpovídá za přenos mastných kyselin z tuků do mitochondrií a podporuje jejich spalování.

L- Carnitin však nalezneme i ve stravě, a to především v červeném mase. Proto pokud sportujete a chcete svůj výkon a spalování povýšit o stupínek výš, rozhodně na maso v jídelníčku nezapomínejte.

Další potraviny, které byste neměli v jídelníčku vynechat, jsou ty, které jsou pálivé nebo jinak chuťově výrazné.

Chilli papričky, pepř, česnek, zázvor a kurkuma jsou jedni z nejlepších přírodních spalovačů, protože obsahují látky jako je kapsaicin podporující spalování či jiné složky působící na mozkové receptory řídící metabolismus.

Dejte si kávu

I tak obyčejná látka jako je kofein dokáže pomoci našemu spalování. Když si dáte dva až tři šálky kávy denně, rozhodně to nebude na škodu. Některé studie dokonce ukázaly, že konzumace kávy je pro lidi zdravá v mnoha ohledech nápomocná.

Dávejte si však pozor, v jaké formě kávu konzumujete a raději si dopřejte pouze černou variantu. Množství cukru a mléka, které si s oblibou lidé do kávy přidávají, jsou někdy hlavními spoluviníky problémů s váhou.

Ať už se rozhodnete nakopnout své spalování jakýmkoli způsobem, nezapomínejte, že přirozený pohyb bude vždy tou nejlepší volbou. Díky aktivnímu životu se bráníte nejenom před vznikem nadváhy, ale také posilujete své srdce a respirační systém.

Zdraví máte jen jedno, tak si ho važte a hýbejte se, co to jen jde!