Jak nepřibrat na dovolené?

Dovolená je přímo ideálním časem, který vybízí k tomu dát si nohy na stůl, relaxovat a užívat si naplno. To vše ale často souvisí s mlsáním a nadměrnou konzumací leckdy nevhodných potravin, jako zmrzliny, drinky, sladká jídla, masa z grilu a další. K tomu minimum pohybu a pracně shozená kila na dovolenou půjdou opět rychle nahoru. Jak se tomu vyhnout? Zkuste trošku přemýšlet.

Základem je strava

Těšíte se na dovolenou s all inclusive? Tento způsob stravování na dovolené má určitě své výhody, ale taková dovolená u moře v horku bez minima pohybu může udělat své s naší postavou. Přestože je all inclusive službou, kdy můžeme konzumovat neomezené množství jídla a pití po celý den, neměli bychom to přehánět. Neznamená to přece, že se budeme přejídat a konzumovat obrovské porce jenom proto, že jsme si to zaplatili.

I na dovolené bychom měli myslet na správnou skladbu jídla. Nemusí jít hned o dietní jídla, ale stačí si lehce upravit denní příjem. Ráno je vhodné konzumovat sladší jídla a zahnat tak chuť na sladké. Ke svačině se doporučuje čerstvá zelenina či ovoce. K obědu si ještě klidně dejte hranolky, maso nebo jiné tučnější jídlo. S příchodem odpoledne bychom ale měli kalorie ubírat a ke svačině si dát vodnaté ovoce nebo zeleninu a k večeři raději libové maso nebo zeleninový salát bez dresinků. To samé platí s tekutinami. Rozhodně není správné hladovění anebo jen pití sladkých nápojů po celý den.

Nezapomínejme na pohyb

Čas dovolené je i časem pohybu. Dovolená s cvičením může být mnohem zajímavější, než jen povalování na pláži nebo na lehátku u bazénu.

Zkuste cvičení ve vodě. Většina hotelů poskytuje zdarma cvičení v bazénu, na pláži, má i vlastní fitness centrum nebo posilovnu. To samé platí i o dovolené v tuzemsku. Při koupání si nezapomeňte pořádně zaplavat, protože plavání je velmi účinný pohyb na hubnutí. Neplácejte se jen na pláži ve vlnách. Vhodná je i aktivní dovolená, jako třeba na kole, na bruslích, s turistikou či přímo s cíleným cvičením, které je vedeno školenými instruktory.

Nemusíte striktně držet dietu, dopřejte si klidně zmrzlinový pohár nebo ledovou tříšť, jen se trošku hýbejte a myslete na skladbu jídla. Nebude Vás pak trápit tuk na bříšku a budete se cítit skvěle a navíc si dovolenou užijete naplno.