Jak se zbavit tuku na břiše?

Podmínkou je, že máte odvahu, motivaci a hlavně vytrvalost. Bez toho se neobejdete. Pokud se ale na břicho opravdu zaměříte a ve své snaze nepolevíte, vězte, že brzy uvidíte první změny. Musíte ovšem být trpěliví, samozřejmě to nebude už za týden. Jak na to?

Omezujte sacharidy

V první řadě musíte upravit stravu. Důležité je omezovat sacharidy. Pokud přijímáte příliš mnoho sacharidů, projevuje se to právě nárůstem tuku v břišních partiích, kam tělo nespálenou energii schovává. Proto omezte bílé pečivo a sladkosti. Nahraďte bílé pečivo celozrnným, místo sladkostí si připravte nějaké zdravé mlsání. Zkuste třeba nesolené oříšky nebo zeleninové chipsy.

Naopak doplňte svůj jídelníček bílkovinami, zvláště pokud na ně zapomínáte. Vhodné jsou například luštěniny jako fazole, čočka nebo hrách, které obsahují rostlinné bílkoviny. Z živočišných bílkovin potom drůbeží maso a ryby, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku. Jestliže omezíte podíl sacharidů ve stravě, výsledky byste měli vidět už po měsíci.

Jezte pravidelně každé tři hodiny

Přidávejte do stravy hodně zeleniny. Protože má prakticky nula kalorií, můžete si ji dopřávat klidně ve velkém množství, ovšem pozor na vysoký obsah vlákniny, který může způsobovat potíže při trávení.

S ovocem buďte opatrní, protože obsahuje dost velký podíl cukru. Jezte ho proto spíše dopoledne, kdy je vaše tělo nastartované a lépe spaluje.

Nezapomínejte ale především na pravidelnost v jídle. Jezte každé tři hodiny nejdéle, tak vaše tělo nebude ukládat tuk na horší časy. Zvykne si totiž, že opět dostane svoji porci a vy tudíž nebudete trpět hladem.

Pijte pravidelně po celý den

Mnozí při hubnutí podceňují pitný režim, což je velkou chybou. Chcete-li opravdu účinně hubnout, popíjejte pravidelně po troškách během celého dne. Noste si s sebou v tašce či kabelce malou příruční lahvičku, do které vlijete vlažnou minerálku, čaj nebo neperlivou vodu.

Nespoléhejte na to, že budete pít, až budete mít žízeň a občas se napijte. Pokud získáte pocit, že máte v pití deficit, nesnažte se to dohnat najednou, to je nejenom nezdravé, ale dokonce i nebezpečné.

Aerobní cvičení může probíhat uvnitř i venku

Bez cvičení se vám sotva podaří tuk na břiše účinně spálit. Nejvhodnější pro odbourávání tuku v břišních partiích jsou aerobní a kardio aktivity, tedy takové, kdy má ke svalům přístup dostatek kyslíku.

Úplně nejjednodušší aerobní aktivitou je rychlá chůze, kterou můžete provozovat kdekoli. V přírodě můžete kromě toho také běhat, jezdit na kolečkových bruslích nebo plavat či jezdit na kole.

Z aerobních aktivit ve fitness centru máte na výběr například běh na běžícím pásu, jízda na rotopedu, spinning, ale také aerobik nebo tanec. Z pestré škály cvičení si může vybrat každý.

Vhodnější jsou aerobní aktivity

Dobré jsou vytrvalostní aktivity, během kterých spálíte energii. Všimněte si, že třeba běžci na dlouhé tratě nebo dálkoví plavci nemají žádný přebytečný tuk, protože všechen postupně přemění v energii. Proto je vhodnější volit delší vzdálenosti v pomalejším tempu než krátký rychlý sprint.

Vhodné je také aerobní aktivity střídat. Pokud se věnujete jenom jediné z nich, tělo si na ni zvykne a už dál tuk neodbourává. Střídejte třeba běh s jízdou na kole. Sportujte pravidelně, ideálně půl hodiny minimálně třikrát týdně.