Jak si být jist složením nebalených potravin

Zatímco dříve bylo složité zjistit informace o nebalených potravinách, nyní si každý může ověřit, odkud potraviny pochází, co obsahují, jaké je datum jejich spotřeby atd.

Po přečtení tohoto článku budete vědět, které údaje to přesně jsou a kde je najdete.

Kde nalézt potřebné informace a jaké to jsou

1. V těsné blízkosti potraviny (např. u cenovky)

  • Název a adresa výrobce
  • Název potraviny a její zařazení
  • Země původu
  • Množství hlavní složky a jakostní třída (pokud tak stanoví právní předpis)
  • Cena přepočítaná na 100 g, 1 kg nebo 1 kus

2. V blízkosti místa prodeje (např. na prodejním pultu, ve vitríně, na ceduli, tabuli či stojanu poblíž potraviny)

  • Datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti (není nutné u pekařského a cukrářského zboží, které se spotřebovává do 24 hodin od vyrobení)
  • Teplota skladování
  • Seznam alergenů

3. Na vyžádání

  • Seznam složek výrobku
  • Množství obsažené složky

Co je dobré vědět o jednotlivých druzích nebalených potravin

Pečivo

  • Čerstvé pekařské výrobky definuje „pekařská“ vyhláška. Jedná se o nerozmrazené zboží a má trvanlivost 24 hodin.
  • Rozmrazené a dopečené pečivo není čerstvé a musí u něj být uvedeno, že je rozmrazené, popř. ze zmrazeného polotovaru!
  • Uvádění země původu u pečiva není povinné.

Lahůdky

  • Neexistuje pro ně žádná speciální vyhláška.
  • Jestliže však toto zboží sami vyrábíte a prodáváte, musíte být registrováni u Státní zemědělské potravinářské inspekce či Státní veterinární správy, mít zpracovaný provozní řád a HACCP a splňovat požadavky hygieny potravin a hygienické požadavky na stravovací služby.

Maso, uzeniny a masné výrobky

  • Čerstvé maso je definováno tzv. „špekáčkovou“ vyhláškou (ta garantuje množství masa ve výrobku) a v několika dalších nařízeních týkajících se různých druhů masa.
  • Nebalené maso musí obsahovat údaje o názvu potraviny a zemi původu (v případě, že zvíře bylo narozeno v jiné zemi, než vykrmeno a poté v jiné zemi poraženo, tak je třeba uvést všechny země), dále registrační (referenční) číslo, tj. číslo partie skotu nebo jednotlivého kusu, kategorie skotu (býk, kráva, jalovice – toto platí jen u skotu původem z ČR) a u drůbeže jakostní třídu, u celé drůbeže pak, jestli je s droby či bez drobů.
  • Šunka musí být označena, zda je standard, výběrová anebo nejvyšší jakosti.

Ryby

  • Také u ryb se musí uvést jejich název (včetně latinského) a země původu (ať už jde o ryby ze sladkovodních útvarů, chované na farmě či vylovené z moře).
  • Uvádí se rovněž technika výlovu a v případě zmrazených (rozmrazených) ryb složení výrobku, jelikož tyto mohou obsahovat přidané látky.

Mléčné výrobky

  • Sýry musí mít informaci o obsahu tuku v sušině a obsahu sušiny.
  • „Sýry“ s rostlinným tukem nelze označovat jako sýry a pomazánkové máslo jako máslo.
  • Mezi nebalené potraviny patří i syrové mléko z automatů. To je nutné před konzumací tepelně ošetřit.