Zatímco dříve bylo složité zjistit informace o nebalených potravinách, nyní si každý může ověřit, odkud potraviny pochází, co obsahují, jaké je datum jejich spotřeby atd.
Po přečtení tohoto článku budete vědět, které údaje to přesně jsou a kde je najdete.
Kde nalézt potřebné informace a jaké to jsou
1. V těsné blízkosti potraviny (např. u cenovky)
- Název a adresa výrobce
- Název potraviny a její zařazení
- Země původu
- Množství hlavní složky a jakostní třída (pokud tak stanoví právní předpis)
- Cena přepočítaná na 100 g, 1 kg nebo 1 kus
2. V blízkosti místa prodeje (např. na prodejním pultu, ve vitríně, na ceduli, tabuli či stojanu poblíž potraviny)
- Datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti (není nutné u pekařského a cukrářského zboží, které se spotřebovává do 24 hodin od vyrobení)
- Teplota skladování
- Seznam alergenů
3. Na vyžádání
- Seznam složek výrobku
- Množství obsažené složky
Co je dobré vědět o jednotlivých druzích nebalených potravin
Pečivo
- Čerstvé pekařské výrobky definuje „pekařská“ vyhláška. Jedná se o nerozmrazené zboží a má trvanlivost 24 hodin.
- Rozmrazené a dopečené pečivo není čerstvé a musí u něj být uvedeno, že je rozmrazené, popř. ze zmrazeného polotovaru!
- Uvádění země původu u pečiva není povinné.
Lahůdky
- Neexistuje pro ně žádná speciální vyhláška.
- Jestliže však toto zboží sami vyrábíte a prodáváte, musíte být registrováni u Státní zemědělské potravinářské inspekce či Státní veterinární správy, mít zpracovaný provozní řád a HACCP a splňovat požadavky hygieny potravin a hygienické požadavky na stravovací služby.
Maso, uzeniny a masné výrobky
- Čerstvé maso je definováno tzv. „špekáčkovou“ vyhláškou (ta garantuje množství masa ve výrobku) a v několika dalších nařízeních týkajících se různých druhů masa.
- Nebalené maso musí obsahovat údaje o názvu potraviny a zemi původu (v případě, že zvíře bylo narozeno v jiné zemi, než vykrmeno a poté v jiné zemi poraženo, tak je třeba uvést všechny země), dále registrační (referenční) číslo, tj. číslo partie skotu nebo jednotlivého kusu, kategorie skotu (býk, kráva, jalovice – toto platí jen u skotu původem z ČR) a u drůbeže jakostní třídu, u celé drůbeže pak, jestli je s droby či bez drobů.
- Šunka musí být označena, zda je standard, výběrová anebo nejvyšší jakosti.
Ryby
- Také u ryb se musí uvést jejich název (včetně latinského) a země původu (ať už jde o ryby ze sladkovodních útvarů, chované na farmě či vylovené z moře).
- Uvádí se rovněž technika výlovu a v případě zmrazených (rozmrazených) ryb složení výrobku, jelikož tyto mohou obsahovat přidané látky.
Mléčné výrobky
- Sýry musí mít informaci o obsahu tuku v sušině a obsahu sušiny.
- „Sýry“ s rostlinným tukem nelze označovat jako sýry a pomazánkové máslo jako máslo.
- Mezi nebalené potraviny patří i syrové mléko z automatů. To je nutné před konzumací tepelně ošetřit.