Jak o víkendu nepolevit v jídle ani tréninku?

Proč si vědomě stát sám sobě v cestě jenom proto, že je víkend, a spolu s ním i čas na nic nedělání? Flámování, ponocování, nebo celodenní válení se v posteli vám snahu zhubnout nijak neulehčí, právě naopak. K tomu nějaké to mlsání, a shozená kila jsou ty tam.

Pokud během pracovních dní poctivě přistupujete ke zdravému stravování a pravidelně do svého denního harmonogramu zařazujete i pohyb, byla by proto škoda ve dnech volna polevit, a dosavadní vynaložené úsilí budovat si štíhlé a pevné tělo zbytečně zhatit.

Jak se udržet v kondici během celého týdne, a přesto si zasloužené volno užít plnými doušky? Inspirujte se našimi tipy.

Ulehávejte do postele v rozumnou dobu

Vyrazit do ulic nebo si zajít posedět s přáteli a dát si skleničku dobrého vína je čas od času zapotřebí. Myslete však na to, že i druhý den je důležité být v kondici bez kocoviny a žaludečních nevolností.

Jděte proto do postele zavčas, tedy ideálně před půlnocí. Právě tehdy je spánek kvalitní, vydatný a dostatečně regenerující.

Ranní ptáče dál doskáče

Povalováním se v posteli do oběda akorát tak mrháte svým drahocenným časem. Své tělo tím navíc dokonale oblbnete. Při hubnutí, a zejména v jeho počátečním období, je pro správné fungování metabolismu pravidelnost obzvlášť důležitá.

Plánujte s předstihem

Je snadné se během pracovních dní držet zaběhnutého režimu. Čas vstávání, obědové pauzy nebo přípravy večeře se většinou nijak zvlášť nemění. Co ale když přijde víkend a s ním i volný režim? Vyváženého jídelníčku a předem nastaveného tréninkového plánu by se změna dotýkat neměla.

I sobotu a neděli mějte předem naplánovanou. Zahrňte do těchto dnů čas na váš oblíbený pohyb a stejně tak i zdravé víkendové menu. Mít pořádek a jasno v tom, jak volné dny strávíte, vám pomůže zbytečně nehřešit.

Nezapomínejte na duchovní rozvoj, čtěte

Využijte volné chvíle k sebevzdělávání se. Motivační knihy o fitness, zdravém životním stylu, či jiném podobném tématu, jsou tou správnou volbou. Nejen, že vám dodají odhodlání nepřestávat na sobě pracovat, ale také vás pobídnou k mnohým sportovním aktivitám.

Sportu zdar

Pokud během týdne chodíte každý den do fitka, cvičíte ty samé cviky a váš trénink je spíše monotónní, víkend je příležitost, jak jej konečně oživit.

Vyrazte na výlet, jděte si zaběhat nebo zaplavat ven, do přírody, nebo se domluvte s kamarády a zajděte si společně zahrát nějaký druh kolektivního sportu. Změna fyzické aktivity váš metabolismus perfektně nakopne, nemluvě o skvělém pocitu, který se posléze dostaví.