Jak vyzrát nad problémy s trávením?

Pokud patříte mezi ženy, které se potýkající se zažívacími problémy, obzvlášť po vydatném jídle, zbystřete!

Je dost možné, že převážná část vašich jídel neodpovídá zdravému jídelníčku, nebo děláte základní chyby, které způsobují nadýmání, plynatost a jiné nepříjemné obtíže podobného typu.  My vám poradíme, jak se těmto problémům úspěšně vyhnout.

Odpočinek po jídle je základ

Ruku na srdce, která z vás se po jídle natáhne na gauč a dopřeje zažívacímu traktu krátký odpočinek? V dnešní chaotické době plné stresu a shonu je poobědová pauza u většiny lidí spíše vzácností. Navíc v pracovní době si takový rituál může málokdo dopřát.

Převážná většina daleko častěji završí oběd hrnkem kávy nebo cigaretou. Mezi další ne zrovna chytré nápady patří poobědová svižná procházka s vidinou udržení si štíhlé postavy. Ani ta ale dobrému trávení neprospívá.

Po jídle je důležitý oddech. Není jím myšlený spánek, nýbrž několika minutový odpočinek.

Proč je spánek po jídle nevhodný?

Po předkrmu, hlavním chodu a dezertu, se nabízí dát si „šlofíka“. Narvat do sebe hned několik vydatných porcí dá člověku pořádně zabrat.

Prospat se bezprostředně po jídle proto není dobré rozhodnutí.  Nejen, že se vám bude s plným žaludkem špatně spát, ale také si tím můžete výrazně narušit trávení.

Špatné trávení vede postupem času k žaludečním obtížím a nepříjemnému pálení žáhy. V případě pravidelného spánku po jídle si navíc zaděláváte i na infarkt myokardu.

Ano, kouření škodí

Koho z vás tento výrok překvapil? Nejspíš nikoho. Kouření je nešvar v jakékoli denní hodině. Většina kuřáků a kuřaček má potřebu završit oběd dávkou nikotinu. Je ale dost možné, že nevědí, že právě cigareta po obědě jim škodí víc než kdykoli jindy.

Tak to alespoň vidí odborníci na slovo vzatí. Dle nich se jedna cigareta vykouřená ihned po jídle rovná deseti vykouřeným cigaretám. Logicky se u těchto lidí díky tomuto zvyku zvyšuje riziko výskytu rakoviny.

Nejpříhodnější by bylo s kouřením přestat úplně. Pokud toho nejste schopny, vyčkejte s kouřením alespoň hodinu od posledního sousta.

Další užitečné rady pro klidné trávení

  1. Hýbejte se. Každodenní fyzická aktivita vašemu trávení jenom prospěje. Ne však ihned od stolu. Počkejte si alespoň 2,5 hodiny, než jídlo strávíte. V opačném případě riskujete nevolnost a zamezíte vstřebávání živin. Pokud se však jedná o malou svačinu před sportovním výkonem, pak můžete dobu klidového režimu zkrátit na 1-2 hodiny.
  2. Nesprchujte se a nechoďte do sauny ihned po jídle. Pokud po jídle tělo vystavíte prudké změně okolní teploty, dojde ke zvýšení prokrvení pokožky. Tělo přesměruje tok krve směrem ke kůži, místo aby jej nasměrovalo do oblasti břicha a žaludku. Výsledkem je zhoršené, zpomalené trávení.
  3. Ovoce ano, ale ne jako dezert. Ovoce místo zákusku není to pravé ořechové. Nafouklé břicho a plynatost jsou toho důkazem. Dle některých specialistů na makrobiotiku se ovoce špatně snáší s ostatními druhy potravin (obilovinami, zeleninou). Zařaďte ho do jídelníčku po ránu nebo si ho dopřejte například k odpolední svačině.
  4. Káva jako tečka po jídle škodí. Kofein má ve zvyku vázat na sebe železo, čímž dochází k pomalejšímu trávení. Proto si kávu vychutnejte s delším časovým odstupem.