Jak zhubnout, když nemáte čas?

Neustále si říkáte, že byste měli zhubnout, ale na stanovení a dodržování správného jídelníčku nemáte čas. Honíte se z práce do práce a vaše strava je nepravidelná. Sem tam sezobnete něco z rychlého občerstvení a cvičení už vůbec nezvládnete. Nejsou to všechno ale jenom výmluvy?

Neumíme si správně organizovat čas

Podívejme se společně na to, zda všechny zmíněné argumenty proti hubnutí nejsou pouhými výmluvami. Do určité míry tomu tak skutečně je. Ani hektický životní styl by nám totiž neměl zabránit ve snaze udržet si normální tělesnou váhu. Samozřejmě je lepší zklidnit životní tempo a zbytečně se neštvat za něčím, co stejně nemá smysl. Jenže naše okolí nás nutí do stále hektičtějšího tempa. Snažte se si toto příliš nepřipouštět a zachovávat si chladnou hlavu a optimální počet kilogramů.

Že je to těžké?

Nemusí to být tak složité, jak se na první pohled zdá. Často totiž není problém v tom, že máme příliš mnoho aktivit, ale spíše v tom, že si je neumíme správně rozvrhnout a zorganizovat. Vše chceme mít za sebou rychle. Jenže rychlé hubnutí vůbec neznamená zdravé hubnutí.

Cvičme sami doma

Pokud se nad sebou zamyslíme a podrobně si probereme svůj denní rozvrh, zjistíme třeba, že určité věci děláme zbytečně a překvapivě přijdeme na to, že krátké ranní cvičení v délce 15 minut denně náš každodenní rozvrh nijak nezatíží, ale naopak nám zpříjemní vstup do nového dne. Uvidíme, že cvičení doma je tím správným startem, který zahřeje naše tělo na provozní teplotu. Nemusíme potom zdůrazňovat, že nemáme čas na návštěvy posiloven a fitness center.

Vždyť jsme si sami vytvořili svoji posilovnu pro cvičení doma! Výhodou je, že si můžeme zacvičit tehdy, kdy my sami chceme a máme náladu, nejsme honěni žádnými termíny, které nám nabízí lektor nebo otevírací doma posilovny. Nedostáváme se tak zbytečně do dalšího stresu, že nesplňujeme očekávání, ať už naše vlastní, nebo kohokoliv jiného. Cvičíme to, co sami chceme a potřebujeme a v čase, který vyhovuje nám. A máme radost z toho, jak jsme nenásilně převzali zodpovědnost za svůj životní styl a zdraví.

Správné stravovací návyky nejsou tak složité

Další kapitolou je správné stravování. Nejlepší je přestat mluvit o dietách a shazování, ale začít se skutečně řídit zásadami správné výživy. Ani tento krok není tak složitý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Tvrzení, že neustále jenom jíte v restauracích, stáncích rychlého občerstvení, nebo si prostě dáte dvě housky s deseti deky salámu nebo nějakého salátu, neobstojí.

V nabídce většiny restaurací, nevyjímaje ani velké řetězce rychlého občerstvení, většinou už v souladu s dobovými trendy najdete nějaké jídlo, které vyhovuje zásadám zdravé výživy. Bývají to zeleninové saláty. Takže místo těžkého smaženého pokrmu zvolte nějaký takový salát. Budete se cítit svěžejší a odpočatější, protože se všechna krev nenažene do žaludku na trávení.

Pokud skutečně nemáte čas doma vařit, snažte se si alespoň o víkendu udělat jeden den čas a připravit si nějaké zdravé recepty na hubnutí. Odlehčená zelenina, která se dá připravit velmi chutně. Musíte si hlavně uvědomit, že hubnete, především kvůli sobě, své osobní pohodě a pocitu spokojenosti. Pokud hubnete kvůli okolí, je něco špatně.

Často jde jen o to, správně si zorganizovat čas a najít v nabitém denním programu chvíli třeba jen na krátký pohyb v podobě procházky několik bloků domů. Nebránit se zdravým receptům na hubnutí a alespoň občas nějaké zdravé jídlo vyzkoušet. Vaše tělo vám za to poděkuje.