Jak zhubnout posledních 5 kilogramů?

Stereotypem lenivíte a potřebujete nakopnout

Když běháte, stane se vám, že už nemůžete dál. Najednou ale chytíte druhý dech a dokončíte závod s lehkostí. Jak chytit druhý dech i v hubnutí?

Nezbývá než zmobilizovat své síly, zatnout zuby a dát se do toho. Když už jste zhubli dvacet kilogramů, to by bylo, abyste si neporadili s posledními pěti.

Možná se pro vás hubnutí stalo stereotypem. Změnili jste svoje stravovací návyky ve prospěch zdravé stravy, začali se více hýbat, výsledky se dostavovaly. To vše je dobré a správné, jenomže vzhledem k tomu, že vše dodržujete už určitou dobu, stalo se to pro vás jakousi rutinou.

Už to není tak čerstvé, jako když jste začínali. Tehdy jste měli radost z každého úspěchu, dnes už je to tak trochu nuda, což se může podepisovat i na vaší psychice. Potřebujete prostě znovu něčím nakopnout, aby se tělo vybičovalo k dalšímu výkonu.

Nové cvičení přinese impuls

Ocitli jste se v určitém stereotypním cvičebním režimu, kdy třeba jeden den běháte, další zajdete do posilovny, třetí plavat a nakonec si dáte jógu? Ze začátku to bylo prima, těšili jste se na každé cvičení a pokroky bylo vidět velmi brzy. Teď už ale několik týdnů jenom mechanicky jedete a zdaleka vás to tak netěší. Tělo už si zvyklo a není kam šplhat dál.

Je na čase udělat změnu. Zkuste jiné cvičení. Místo pravidelného posilování si třeba dejte kruhový trénink, vyzkoušejte spinning nebo vyrazte na kole do přírody na dlouhou túru. Dáte svému tělu zabrat trochu jinak. Dostanete dobrou porci adrenalinu a navrch ještě nabudíte organismus k dalšímu hubnutí. Pociťujete-li stagnaci, je nejlepší posílit aerobní cvičení, ideálně zařadit něco, co jste třeba ještě nedělali.

Účinná regenerace vás nabudí

Pokud už dál nehubnete, je možné i to, že zanedbáváte regeneraci. Tělo je unavené, bojí se, že ho budete stále přetěžovat, a tak si prostě ponechává určité rezervy. Má strach, že kdyby je odbouralo, už žádné nebude mít a bude strádat, a tak s nimi prostě zachází opatrně a šetří.

Proto ho přesvědčte, že se nemusí ničeho bát. Klidně může shodit, protože bude mít dost možností k regeneraci. S unavenými svaly se také špatně cvičí. Ideální je, když jim dáte dostatek odpočinku, uvidíte, že trénink bude pak intenzivnější a budete z něj mít i větší radost a větší efekt.

Motivujte se do cíle a nastartuje se stravou

Zkuste se také více motivovat. Najděte si oblečení, které jste dopnuli ještě před deseti lety. Pocit, že chybí jenom kousíček k tomu, abyste si mohli obléci kalhoty, které jste na sobě měli naposledy za studentských let, vás nakopne. Podobně i pocit, že vám padne ten nádherný nátělník, který jste nedávno viděli ve výloze.

Stejně tak si představte, jak vás bude okolí chválit a obdivovat, že jste to dokázali. Jde o dokonalý doping pro cílovou rovinku vašeho hubnutí.

Můžete se zkusit nastartovat i pomocí stravy. Nikdy jste neabsolvovali půst? Jednodenní vynechání stravy pomůže pročistit váš organismus od balastu, bude se vám lépe trávit. Přidejte si také do stravy různé látky, které urychlí váš zlenivělý metabolismus.