K pálení žáhy dochází kvůli návratu kyselých žaludečních šťáv do jícnu z důvodu nedostatečně funkčního svěrače mezi jícnem a žaludkem.
Mezi nejčastější projevy pálení žáhy patří:
- zápach z úst
- bolest v nadbřišku, krku a okolí hrudníku
- ztížené polykání
- nadýmání
- říhání
- škytání
- plynatost
- kašel a chrapot
Obvyklými příčinami jsou špatné stravovací návyky (nepravidelné stravování, popř. přejídání, konzumace smažených, silně kořeněných, příliš studených, horkých nebo kyselých pokrmů a nápojů).
K pálení žáhy také dochází vlivem kouření, pití alkoholu, nadváhy (toto vše snižuje napětí jícnového svěrače), stresu a užívání některých léků.
Pokud refluxem trpíte často anebo pro vás bývá obzvlášť nepříjemný, poraďte se s lékařem. Jinak by měla pomoci úprava životního stylu a také některé potraviny, které najdete i ve své domácnosti.
Jaké potraviny použít jako první pomoc?
Banány
Nejlepší je měkký plod. Vytvoří ochranný povlak, který zmírní příznaky, čistí trávicí systém a uleví při případné zácpě.
Dobré jsou i další druhy nekyselého ovoce – melouny, jablka, hrušky a papája. Nedoporučují se pomeranče a citrony, někomu však naopak mohou ulevit.
Zelenina
Vhodná je zejména listová, kořenová a tmavě zelená zelenina (květák, petržel, brokolice, chřest, zelené fazole, celer, karfiol). Podávejte ji v podobě salátu, ale bez majonézy/dresinku a silného koření (chilli, černý pepř). Jako zálivku můžete použít citronovou šťávu a olivový olej.
Zázvor
Má přirozené protizánětlivé účinky a od pradávna se používá jako lék při různých zažívacích obtížích.
Asi 5 cm kořene oloupejte, nakrájejte na plátky, kostičky anebo na struhadle a dejte do vroucí vody pro přípravu uklidňujícího čaje.
Mezi další léčivé byliny ulevující při pálení žáhy patří fenykl (jako čaj, popř. žvýkat semínka), lékořice (žvýkat) a aloe vera (smíchejte čajovou lžičku šťávy z aloe s kefírem).
Ovesné vločky
Vytvářejí na sliznici žaludku ochranný uklidňující povlak, navíc obsahují trávení prospěšnou vlákninu. Nemíchejte je však se smetanou. Dalšími alternativami jsou celozrnné pečivo a celozrnná rýže.
Mléko
Mléko je zásadité, takže dokáže neutralizovat kyseliny a je rychlou a tradiční pomoci proti refluxu. Doporučuje se především nepasterizované (nezapomeňte ho ovšem převařit), mandlové, jogurt a kefír. Naopak rizikové jsou plnotučné mléčné výrobky.
Mořské ryby a plody
Mořské ryby jsou bohatým zdrojem taurinu snižujícího žaludeční kyseliny. Lze konzumovat rovněž krevety, humry a jiné měkkýše. Připravujte je pečením, vařením, grilováním či na páře, nesmažte.
Další vhodné maso je libové kuřecí a krůtí zbavené kůžičky.
Zdravé tuky
Jejich zdrojem jsou především mořské ryby, avokádo, vlašské ořechy, lněná, sezamová a slunečnicová semínka/oleje a olivový olej. Celkově dávejte v jídelníčku přednost těmto nenasyceným tukům před nasycenými a trans tuky.
Rizikové potraviny
- tučná a smažená jídla včetně majonéz a krémových omáček
- čokoláda
- česnek
- cibule a ostré koření
- máta
- kyselé ovoce a zelenina (citrusy, rajčata, ananas)
- kofein
- luštěniny
- vejce natvrdo (co se týče vajec, ulevit mohou bílky, rizikové jsou žloutky)
- zelí
- čerstvý chléb