Jak zmírnit pálení žáhy běžnými potravinami?

K pálení žáhy dochází kvůli návratu kyselých žaludečních šťáv do jícnu z důvodu nedostatečně funkčního svěrače mezi jícnem a žaludkem.

Mezi nejčastější projevy pálení žáhy patří:

  • zápach z úst
  • bolest v nadbřišku, krku a okolí hrudníku
  • ztížené polykání
  • nadýmání
  • říhání
  • škytání
  • plynatost
  • kašel a chrapot

Obvyklými příčinami jsou špatné stravovací návyky (nepravidelné stravování, popř. přejídání, konzumace smažených, silně kořeněných, příliš studených, horkých nebo kyselých pokrmů a nápojů).

K pálení žáhy také dochází vlivem kouření, pití alkoholu, nadváhy (toto vše snižuje napětí jícnového svěrače), stresu a užívání některých léků.

Pokud refluxem trpíte často anebo pro vás bývá obzvlášť nepříjemný, poraďte se s lékařem. Jinak by měla pomoci úprava životního stylu a také některé potraviny, které najdete i ve své domácnosti.

Jaké potraviny použít jako první pomoc?

Banány

Nejlepší je měkký plod. Vytvoří ochranný povlak, který zmírní příznaky, čistí trávicí systém a uleví při případné zácpě.

Dobré jsou i další druhy nekyselého ovoce – melouny, jablka, hrušky a papája. Nedoporučují se pomeranče a citrony, někomu však naopak mohou ulevit.

Zelenina

Vhodná je zejména listová, kořenová a tmavě zelená zelenina (květák, petržel, brokolice, chřest, zelené fazole, celer, karfiol). Podávejte ji v podobě salátu, ale bez majonézy/dresinku a silného koření (chilli, černý pepř). Jako zálivku můžete použít citronovou šťávu a olivový olej.

Zázvor

Má přirozené protizánětlivé účinky a od pradávna se používá jako lék při různých zažívacích obtížích.

Asi 5 cm kořene oloupejte, nakrájejte na plátky, kostičky anebo na struhadle a dejte do vroucí vody pro přípravu uklidňujícího čaje.

Mezi další léčivé byliny ulevující při pálení žáhy patří fenykl (jako čaj, popř. žvýkat semínka), lékořice (žvýkat) a aloe vera (smíchejte čajovou lžičku šťávy z aloe s kefírem).

Ovesné vločky

Vytvářejí na sliznici žaludku ochranný uklidňující povlak, navíc obsahují trávení prospěšnou vlákninu. Nemíchejte je však se smetanou. Dalšími alternativami jsou celozrnné pečivo a celozrnná rýže.

Mléko

Mléko je zásadité, takže dokáže neutralizovat kyseliny a je rychlou a tradiční pomoci proti refluxu. Doporučuje se především nepasterizované (nezapomeňte ho ovšem převařit), mandlové, jogurt a kefír. Naopak rizikové jsou plnotučné mléčné výrobky.

Mořské ryby a plody

Mořské ryby jsou bohatým zdrojem taurinu snižujícího žaludeční kyseliny. Lze konzumovat rovněž krevety, humry a jiné měkkýše. Připravujte je pečením, vařením, grilováním či na páře, nesmažte.

Další vhodné maso je libové kuřecí a krůtí zbavené kůžičky.

Zdravé tuky

Jejich zdrojem jsou především mořské ryby, avokádo, vlašské ořechy, lněná, sezamová a slunečnicová semínka/oleje a olivový olej. Celkově dávejte v jídelníčku přednost těmto nenasyceným tukům před nasycenými a trans tuky.

Rizikové potraviny

  • tučná a smažená jídla včetně majonéz a krémových omáček
  • čokoláda
  • česnek
  • cibule a ostré koření
  • máta
  • kyselé ovoce a zelenina (citrusy, rajčata, ananas)
  • kofein
  • luštěniny
  • vejce natvrdo (co se týče vajec, ulevit mohou bílky, rizikové jsou žloutky)
  • zelí
  • čerstvý chléb