Zůstanou vám po vaření zbytky ovoce a zeleniny, které neradi vyhazujete? Plýtvat potravinami nemusíte. Způsobů, jak zbylé suroviny efektivně zužitkovat, je hned několik.
Příprava nového pokrmu
Ze zbytků lze udělat ještě mnoho chutných pokrmů, takže nemusíte kupovat další ovoce a zeleninu.
Citronová kůra
Její aroma je skvělé do pečiva, svařeného vína, pomazánek, salátů, k rybám a spoustě dalších jídel. Záleží jen na vaší chuti.
Používejte však citrónovou kůru bez bílé dužiny a hlavně z bio (chemicky neošetřených) plodů. Můžete ji zamrazit (do zipovacího sáčku či tvořítek na led), popř. usušit (týden při pokojové teplotě).
Citrony mají celkově velmi široké využití. Z jejich zbytků se dá vyrobit citronový práškový extrakt, cukr, pepř nebo třeba éterický olej.
Džem
Ze zbylých slupek od jablka si udělejte lahodný domácí džem. Kromě nich potřebujete pouze citronovou kůru, vodu a cukr.
Bramborové lupínky
- Slupky od brambor (důkladně omyté) nakrájejte na plátky a na 60 minut ponořte do misky s vodou a ledem.
- Pak je zceďte, osušte a dejte smažit na pánvi s olivovým olejem do křupava.
- Až zezlátnou, nechte je odkapat a položte na papírový ubrousek pro odsátí přebytečného tuku.
- Na závěr je posolte a ihned podávejte.
Polévka
Ze slupek z brambor a mrkve, cibulové kůry, konců pórku a dalších zbytků zeleniny se dá jednoduše uvařit vydatná domácí polévka.
Ochucená voda a koktejly
Do sklenice s vodou vložte kousky různého ovoce. Pro skvělé osvěžení přidejte led, vše promíchejte a nechte do druhého dne v lednici.
Melounové mísy
Použijte velkou kůru od melounu jako servírovací misku. Teprve pak ji vyhoďte a ještě ušetříte čas s umýváním nádobí.
Slupka z granátového jablka
Doporučuje se při průjmu. Povařte ji ve vodě, přidejte skořici a nechte vychladnout. Může se také nechat až na týden v ledničce.
TIP: Zbytky ovoce a zeleniny se dají také ugrilovat. Vyrobit z nich můžete i domácí zmrzlinu či granitu (osvěžující sladký dezert). Přidat je lze rovněž do salátů, salsy, dipů atd.
Použití v domácnosti
Mytí kávovaru a čajové konvice
Zaschlé skvrny od kávy odstraníte pomocí soli, ledu a citronové kůry. Poté dobře opláchněte teplou vodou a kávovar se bude lesknout jako nový.
Čajovou konvici naplňte vodou a hrstí slupek od citronu a přiveďte k varu. Pak nechte hodinu odstát, vodu vylijte a pečlivě opláchněte.
Odstraňování mastnoty
Dejte přednost citronu před toxickými čistícími prostředky. Posypte povrch mastnotu solí nebo sodou na pečení a potřete půlkou citronu. (Pozor dejte v případě citlivých povrchů jako např. mramor).
Takto vyleštíte i jakýkoli kov (měď, mosaz atd.). Lze použít též grapefruit, limetu a jiné citrusové plody.
Pot-pourri
Chcete mít krásně provoněný celý dům? Uložte vlastní aromatickou směs (vysušené slupky z jakéhokoli ovoce) do dřevěné či proutěné nádoby nebo textilního sáčku.
Krásné rostliny
Jsou listy vašich pokojových rostlin matné a zašlé? Potřete je vnitřní stranou banánové slupky. Budou vypadat lesklejší, čistější a čerstvější a navíc urychlují růst. Banán totiž působí jako přírodní hnojivo a pesticid.
Přírodní kosmetika
Peeling obličeje
Broskve mají vysoký obsah vitamínu A a draslíku, které příznivě působí na pleť. Na vnitřní stranu slupek přidejte trochu cukru a přiložte je na obličej. Totéž můžete udělat i se slupkami od banánů.
Jako tonikum působí kůra z pomeranče či grepu (pozor na oči). Jako zvlhčovač vnitřní strana slupky od avokáda.
Na unavené oči
Bramborové slupky uklidňují podrážděné, opuchlé a unavené oči. Jemně je přitlačte vnitřní stranou na okolí očí a nechte působit 10-15 minut.
Pro jemné nohy
Vitamín A a papain v papáji pomáhají odstraňovat mrtvé kožní buňky. Vnitřkem její slupky si potřete popraskané a ztvrdlé paty.