Jak zužitkovat zbytky ovoce a zeleniny tím nejsnazším způsobem?

Zůstanou vám po vaření zbytky ovoce a zeleniny, které neradi vyhazujete? Plýtvat potravinami nemusíte. Způsobů, jak zbylé suroviny efektivně zužitkovat, je hned několik.

Příprava nového pokrmu

Ze zbytků lze udělat ještě mnoho chutných pokrmů, takže nemusíte kupovat další ovoce a zeleninu.

Citronová kůra

Její aroma je skvělé do pečiva, svařeného vína, pomazánek, salátů, k rybám a spoustě dalších jídel. Záleží jen na vaší chuti.

Používejte však citrónovou kůru bez bílé dužiny a hlavně z bio (chemicky neošetřených) plodů. Můžete ji zamrazit (do zipovacího sáčku či tvořítek na led), popř. usušit (týden při pokojové teplotě).

Citrony mají celkově velmi široké využití. Z jejich zbytků se dá vyrobit citronový práškový extrakt, cukr, pepř nebo třeba éterický olej.

Džem

Ze zbylých slupek od jablka si udělejte lahodný domácí džem. Kromě nich potřebujete pouze citronovou kůru, vodu a cukr.

Bramborové lupínky

  1. Slupky od brambor (důkladně omyté) nakrájejte na plátky a na 60 minut ponořte do misky s vodou a ledem.
  2. Pak je zceďte, osušte a dejte smažit na pánvi s olivovým olejem do křupava.
  3. Až zezlátnou, nechte je odkapat a položte na papírový ubrousek pro odsátí přebytečného tuku.
  4. Na závěr je posolte a ihned podávejte.

Polévka

Ze slupek z brambor a mrkve, cibulové kůry, konců pórku a dalších zbytků zeleniny se dá jednoduše uvařit vydatná domácí polévka.

Ochucená voda a koktejly

Do sklenice s vodou vložte kousky různého ovoce. Pro skvělé osvěžení přidejte led, vše promíchejte a nechte do druhého dne v lednici.

Melounové mísy

Použijte velkou kůru od melounu jako servírovací misku. Teprve pak ji vyhoďte a ještě ušetříte čas s umýváním nádobí.

Slupka z granátového jablka

Doporučuje se při průjmu. Povařte ji ve vodě, přidejte skořici a nechte vychladnout. Může se také nechat až na týden v ledničce.

TIP: Zbytky ovoce a zeleniny se dají také ugrilovat. Vyrobit z nich můžete i domácí zmrzlinu či granitu (osvěžující sladký dezert). Přidat je lze rovněž do salátů, salsy, dipů atd.

Použití v domácnosti

Mytí kávovaru a čajové konvice

Zaschlé skvrny od kávy odstraníte pomocí soli, ledu a citronové kůry. Poté dobře opláchněte teplou vodou a kávovar se bude lesknout jako nový.

Čajovou konvici naplňte vodou a hrstí slupek od citronu a přiveďte k varu. Pak nechte hodinu odstát, vodu vylijte a pečlivě opláchněte.

Odstraňování mastnoty

Dejte přednost citronu před toxickými čistícími prostředky. Posypte povrch mastnotu solí nebo sodou na pečení a potřete půlkou citronu. (Pozor dejte v případě citlivých povrchů jako např. mramor).

Takto vyleštíte i jakýkoli kov (měď, mosaz atd.). Lze použít též grapefruit, limetu a jiné citrusové plody.

Pot-pourri

Chcete mít krásně provoněný celý dům? Uložte vlastní aromatickou směs (vysušené slupky z jakéhokoli ovoce) do dřevěné či proutěné nádoby nebo textilního sáčku.

Krásné rostliny

Jsou listy vašich pokojových rostlin matné a zašlé? Potřete je vnitřní stranou banánové slupky. Budou vypadat lesklejší, čistější a čerstvější a navíc urychlují růst. Banán totiž působí jako přírodní hnojivo a pesticid.

Přírodní kosmetika

Peeling obličeje

Broskve mají vysoký obsah vitamínu A a draslíku, které příznivě působí na pleť. Na vnitřní stranu slupek přidejte trochu cukru a přiložte je na obličej. Totéž můžete udělat i se slupkami od banánů.

Jako tonikum působí kůra z pomeranče či grepu (pozor na oči). Jako zvlhčovač vnitřní strana slupky od avokáda.

Na unavené oči

Bramborové slupky uklidňují podrážděné, opuchlé a unavené oči. Jemně je přitlačte vnitřní stranou na okolí očí a nechte působit 10-15 minut.

Pro jemné nohy

Vitamín A a papain v papáji pomáhají odstraňovat mrtvé kožní buňky. Vnitřkem její slupky si potřete popraskané a ztvrdlé paty.