Jaké konzumovat pečivo při dietě a na jaké si dát pozor?

Chcete-li hubnout, neměly by ve vašem jídelníčku chybět komplexní sacharidy, které obsahují velké množství vlákniny. Jde o sacharidy, které se vám budou do krve uvolňovat postupně, nikoli najednou, jako se to děje u sacharidů jednoduchých, které vám způsobují kolísání hladiny krevního cukru.

Mezi komplexní sacharidy zařazujeme třeba celozrnnou rýži, ale také celozrnné cereálie a především celozrnné pečivo, tedy rohlíky, housky a také chléb.

Pozor na barviva

Pečivo si také musíte umět správně vybrat. Výrobci se dnes chtějí svézt na oblibě celozrnného pečiva a mnohdy matou zákazníka. Proto si na výběr dávejte pozor. To, že je pečivo tmavé, ještě automaticky vůbec nemusí znamenat, že je také celozrnné. Často totiž dochází k obarvování buď karamelem, nebo potravinářskými barvivy. Platí, že celozrnné pečivo je hutnější, těžší, takže uvidíte-li nadýchané tmavé housky, pravděpodobně půjde o přibarvené bílé pečivo a takovému se rozhodně vyhněte.

Nepleťte si celozrnné a vícezrnné

Dále vás výrobci také pletou výrazy jako celozrnný a vícezrnný. Zatímco vícezrnný znamená, že je při výrobě použito více druhů zrn, tedy například zrna pšeničná, žitná, ovesná. Celozrnná značí, že jsou během výroby mleta celá zrna. Do celozrnné mouky se proto na rozdíl od mouky bílé dostane i vnější část zrna, tedy jeho slupka. Výsledný pekařský výrobek z celozrnné mouky je mnohem lépe stravitelný díky velkému množství vlákniny. Z uvedeného rozdílu mezi vícezrnným a celozrnným vyplývá, že se nejedná o totéž. Ovšem lze obojí spojit, například upéct pečivo z celozrnné mouky obsahující více druhů semletých celých zrn (pšenice, žito, oves).

Rozdíl je ve složení

V našich supermarketech ale pod pojmem vícezrnný obvykle najdete pečivo z bílé mouky s různými semínky, například dýňovými apod. Mají sice lepší chuť než obyčejné pečivo, ovšem celozrnné pečivo je pochopitelně chuťově i nutričně v úplně jiné kategorii. Navíc norma pro vícezrnné pečivo určuje, že musí obsahovat minimálně 5 % celozrnné mouky. To znamená, že zbylých 95 % připadá na mouku bílou. Naproti tomu celozrnné pečivo musí výrobci připravit z 80 % z celozrnné mouky a pouhých 20 % připadá na mouku bílou.

Vláknina je výborná pro dietu

Celozrnné pečivo je výborným doplňkem pro hubnutí, Obsahuje velké množství vlákniny, která zlepšuje trávení. Působí na žaludeční a střevní stěnu a pomáhá jim v práci. Výborně čistí žaludek a střeva, díky nezůstává natrávená potrava. Díky vláknině také budete mít po celozrnném pečivu delší dobu pocit nasycení a nebudete krátce po jídle trpět hladem. Tento druh pečiva zároveň snižuje glykemický index, což je pro dietu velmi dobré. Při redukčních dietách byste měli proto zařazovat do jídelníčku výhradně celozrnné pečivo.

Stejná energie, ale rozdíl ve výživové hodnotě

Čerstvé celozrnné pečivo obsahuje 800–1100 kilojoulů. Pokud je v něm více semínek, znamená to vyšší energetickou hodnotu, protože v semínkách najdete tuk. Jde ale o tuky zdravé, bez cholesterolu, nenasycené mastné kyseliny. Navíc v celozrnném pečivu se nachází celá řada minerálních látek. Bílé pečivo sice dosahuje zhruba stejných energetických hodnot, ovšem jde o prázdné kalorie. Nutričně je celozrnné pečivo mnohem lepší. Proto pokud můžete, sáhněte po pečivu celozrnném. A čím ho během redukční diety doplnit? Dopřejte si k němu dietní šunku, méně tučný sýr, nebo ho namažte rostlinným margarínem. Denně si ženy mohou dopřát jednu porci (krajíc chleba), muži dvě. Nejezte ale pečivo večer.