Jaké maso je nejlepší jíst při hubnutí?

Se správným příjmem bílkovin dobře spalujete

Látková přeměna ve svalech probíhá rychleji, než v tuku. Takže pokud si vybudujete dobrou svalovou základnu, budete mít také mnohem rychlejší metabolismus. Díky tomu nedojde po skončení diety k jojo efektu. Budete správně nastartovaní a budete dobře spalovat. Tím pádem se nebudete moci bát vrátit k normální stravě.

Pokud ale při dodržování diety snížíte příjem bílkovin v podobě masa, nebude se tvořit nová svalovina a tím pádem poklesne i energetická spotřeba vašeho organismu. To má při návratu k normální stravě důsledek v podobě jojo efektu a kil navíc. Nespalujete správně a energie se ukládá do tukových zásob. Proto maso během diety rozhodně potřebujete. Musíte si ale umět vybrat správné maso.

Kuřecí maso je dietní, ale pozor na vepřové

Jídelníček na hubnutí by rozhodně měl obsahovat kvalitní libové maso, které bude mít velký podíl bílkovin a co nejméně tuků. Výborné je v tomto směru především kuřecí maso. Pětinu jeho hmotnosti tvoří bílkoviny, takže například z 200 gramů kuřecích prsou získáte pro své tělo 40 gramů bílkovin. Tuků je zde pouze cca 0,16 gramů.

Naproti tomu vepřové maso příliš nevyhovuje dietním požadavkům. Samozřejmě byste ho neměli z jídelníčku úplně vyloučit, ale měli byste dávat pozor při jeho výběru a soustřeďovat se jenom na libové kousky. I tak je zde méně bílkovin a více tuku. Pokud si budete chtít dát například vepřovou krkovici, potom na zmiňovaných 200 gramů hmotnosti masa získáte cca 26 gramů bílkovin (tedy o 14 gramů méně než u kuřete), ale cca 40 gramů tuku. Tedy mnohonásobně více než u kuřete!

Nezapomínejte na králičí a hovězí

Podobně vynikající vlastnosti má z dietního hlediska také krůtí maso a maso králičí. Maso z králíka se u nás nekonzumuje tolik jako třeba kuřecí, což je velká škoda. Má velice nízký obsah tuku, hodně bílkovin, minerálů a vitamínů.

Vhodné je zařadit do jídelníčku také libové hovězí. Má vysoký obsah železa a obsahuje kyselinu linolenovou, která je prevencí proti obezitě. Nejlepší je zvolit svíčkovou. Je ze všech částí hovězího masa nejméně tučná, obsahuje hodně vitamínu A a D, vitamíny ze skupiny B a minerály. Velmi dobré složení má pro dietu i hovězí roštěná, občas je možné si dát i zadní hovězí.

Drůbež jezte bez kůže

Pokud budete jíst drůbeží maso, potom vězte, že nejlepší je při dietách konzumovat maso bez kůže. Velké množství tuku je u drůbeže soustředěno v kůži. Například když si dáte kuřecí prsa s kůží, budete mít v jedné porci cca 20–25 % tuku, ale když kůži oddělíte, zbude jenom 2–5 % tuku. Z drůbežího masa byste měli volit jedině kuřecí maso a krůtí maso. Maso husí a kachní je výrazně tučnější, proto je lepší ho při dietě úplně vynechat.

Jezte také větší množství ryb. Obsahují omega 3 a 6 mastné kyseliny, jejich maso většinou není příliš tučné.

Ideální příprava je bez tuku

Recepty na přípravu masa jsou velmi pestré. Rozhodně nemusíte zůstávat u klasického pečeného kuřete. Můžete připravovat mleté maso, různé plněné rolády. Maso byste si také měli připravovat co nejdietnějším způsobem. Ideální je vaření. Vařit můžete i na páře, dobré je také dušení. Naopak se pokud možno vyvarujte smažení. Neobejdete-li se bez pečení, snažte se při něm nepřidávat zbytečně tuk a maso pouze podlít vývarem či vodou.