Obilniny by měly tvořit pravidelnou součást vašeho jídelníčku, protože obsahují důležité vitamíny, minerály, stopové prvky a antioxidanty.
Ani lidé s alergií na lepek a celiaci nepřijdou zkrátka, mnoho druhů je dnes již bezlepkových. O jakých obilninách je konkrétně řeč?
Ječmen
Patří k nejstarším pěstovaným obilninám na světě. V mnoha kulturách se používá do dušených jídel, polévek a chleba.
Díky svému vysokému obsahu živin je vhodný třeba pro vegany.
Najdete v něm:
- vlákninu
- vitamín B1 (thiamin)
- vitamín B3 (niacin)
- vitamín B6 (pyridoxin)
- železo
- draslík
- selen
- hořčík
- zinek
- měď
- fosfor
- fytochemikálie s antioxidačními vlastnostmi
Především vláknina v ječmeni pomáhá hubnout. Rychleji zasytí a člověk pak nemá delší dobu hlad. Navíc je nízkotučný a stejně jako ostatní rostliny samozřejmě bez cholesterolu.
Doporučuje se zejména pít šťávu z mladého ječmene (jeho usušením, rozdrcením nebo vylisováním vznikne prášek, který se smíchá s vodou či ovocným džusem).
Ječmen dále napomáhá:
- snižovat riziko vysokého krevního tlaku
- je prevencí před diabetem, osteoporózou, žlučníkovými kameny, rakovinou, dětským astmatem
- celkově podporuje kardiovaskulární a zažívací systém
- pozitivně působí na elasticitu pleti
Pšenice špalda
Pěstovala se již před 8000 lety, později ustoupila šlechtěné pšenici. V současnosti se s velkou slávou vrací. Je považována za zdravější, má nejvíc bílkovin ze všech obilnin, je lehce stravitelná a dobře chutná (chutí připomíná ořechy).
Stejně jako ječmen, rovněž podporuje ztrátu kil, detoxikaci organismu a zdravé trávení díky vláknině.
Je dobrým zdrojem:
- vitamínu B2 (riboflavin)
- vitamínu B3
- draslíku
- hořčíku
- fosforu
- zinku
Šálek vařené špaldy obsahuje 246 kalorií a jen 1,65 g tuku.
Prospívá kostem, nervům, buňkám a štítné žláze a je prevencí před cukrovkou, popř. inzulinovou rezistencí.
Vyrábí se z ní různé druhy pečiva (chléb, sušenky, koláče, pizza), ale též těstoviny či káva. Hodí se do kaší, polévek i salátů.
Pohanka
Tuto nízkokalorickou potravinu mohou jíst také celiaci, protože v ní není lepek.
Najdete v ní:
- proteiny
- aminokyseliny
- vlákninu
- železo
- hořčík
- draslík
- vápník
- fosfor
- jód
- vitamíny skupiny B
- vitamín E
Většina těchto složek pomáhá různými způsoby při dietě:
- pročišťují tělo
- urychlují spalování tuků
- zabraňují pocitům hladu
- napomáhají snižovat cholesterol
- podporují zažívání celkově
Zajímavostí je, že obsahuje látku zvanou rutin blahodárně působící na cévy, popř. křečové žíly. Kromě toho je pohanka dobrá pro pacienty s anémií, vysokým tlakem a nemocemi jater.
Prodává se ve formě krup (zrna), lámanky, krupice, mouky nebo vloček. Připravují se z ní kaše, placky (tortilly), chléb, sušenky, zapékané pokrmy, hodí se do polévek a salátů.
Jáhly
Tato bezlepková surovina se vyrábí loupáním prosa. Známé jsou již z tradiční české kuchyně (jáhelník, jáhelná kaše či škubánky).
Stejně jako ostatní zmíněné obilniny jsou jáhly zdrojem:
- vlákniny
- vitamínů skupiny B
- draslíku
- hořčíku
- fosforu
- mědi
- železa
- zinku
- antioxidačních fytonutrientů
Zkuste si je dát ke snídani (uvařené s jablečným džusem a ozdobené rozinkami, hnědým cukrem nebo ořechy), udělat z nich placky, přidat do jogurtu, zeleninového i ovocného salátu, polévky či omáčky.
Quinoa
Pěstovali ji už Indiáni ve starověké střední a jižní Americe, nyní je považována za moderní superpotravinu.
Jedná se o bezlepkovou pseudoobilninu obsahující mnohem víc minerálů než třeba pšenice a kukuřice.
Má nízký glykemický index (35), proto se užívá jak v diabetických tak redukčních dietách.
Je skvělá na zahušťování (polévek, placek), k přípravě sladkých jídel, k zelenině i sušenému ovoci nebo místo rýže.