V jakou denní dobu bychom měli cvičit, aby naše tělo co nejvíce spalovalo?

Ráno podle svých potřeb

Ranní cvičení bylo léta považováno za ideální start do nového dne. Správně nabudilo vaše tělo, které se připravilo na zvýšený výdej energie. Rozcvička je skutečně dobrým začátkem, ovšem každý z nás nepatří mezi ranní ptáčata schopná začít den svižným pohybem. Proto bychom měli volit rozcvičku podle svého vlastního gusta.

Někdo začne den několika protahovacími cviky na záda, jiný si zacvičí pilates nebo půjde pěšky do práce, pokud bydlí blízko svého pracoviště. Platí, že byste měli volit takový pohyb, který vám vyhovuje a násilím se nenutit do něčeho, co vám nesedí. Cvičení doma může být příjemné. Přizpůsobíte si ho své aktuální fyzické kondici, můžete třeba cvičit online a pustit si nějakou pohybovou lekci, na kterou máte náladu.

Rozhodně necvičte nalačno

Pro ranní cvičení ovšem platí jedno důrazné upozornění. Ať už zvolíte cvičení doma v obývacím pokoji na žíněnce, nebo třeba svižnou procházku na cestě do práce, nikdy necvičte na lačný žaludek. I když se říká, že když cvičíte na prázdný žaludek, spálíte víc kalorií, opak je pravdou. Tělo, které nemá nic v žaludku, zpravidla rozhodně nepodá takový výkon. Jednoduše proto, že nemá takovou energii. K tomu, aby bylo schopno spalovat, potřebuje nastartovat určitou dávkou cukrů. Jestliže ji nenajde formou cukru v krvi, hledá ji ve svalech. Proto cvičení nalačno způsobuje spíše jenom úbytek svalů.

Kdy jíst před a po tréninku?

Kdy tedy jíst před cvičením? Nejlepší je sníst něco tak hodinu před cvičením. Mělo by jít ale o něco malého, v žádném případě byste se neměli přecpávat. Ideální je třeba sníst v devět hodin malou svačinu v podobě určité porce bílkovin a sacharidů, a potom si zhruba kolem desáté jít zacvičit.

Pokud jde o čas, kdy se najíst po cvičení, ani tady byste neměli spěchat. Ideální je, když počkáte tak 30-60 minut a pak se najíte. Fitness svět tomuto období někdy říká jako zlatá hodina. V období po cvičení byste měli svému tělu doplnit jednak tekutiny, tak také glykogen a draslík. Díky nim se výborně zotaví.

Proteiny před sportováním pomohou

Kardio cvičení nebo fitness či posilování můžete zařadit do svého denního harmonogramu jak hned po ránu, tak také později během dne. Jak už bylo řečeno, je dobré před ním něco sníst. Pokud se nechcete cpát přímo jídlem, můžete si vybrat třeba nějaký proteinový koktejl. Studie totiž říkají, že pokud si před kardio cvičením nebo fitness aktivitou dáte proteinový koktejl, budete následně lépe rozpouštět tukové zásoby přímo na spotřebu energie.

S večerním pohybem buďte opatrní

Naopak cvičení večer těsně před ulehnutím k spánku se příliš nedoporučuje. Po cvičení se totiž do těla vyplavují endorfiny, které nás pěkně rozparádí. Potom se člověk špatně soustředí k spánku. Může se snadno stát, že dlouho nebude moci usnout a naruší se jeho usínací rituál. To přináší nespavost a poruchy spánku. Proto s cvičením večer buďte opatrní. Dopřejte si spíše masáž.

Cvičte vždy ve stejnou dobu

Vědecké studie také říkají, že je dobré cvičit během dne vždy ve stejnou dobu. Pokud si tělo zvykne, že v určitou denní dobu pravidelně dostane svoji dávku pohybu, už se automaticky nastartuje na zvýšený výdej energie. Proto také v určenou dobu začne produkovat více hormonů, zejména testosteronu. Podává pak lepší výkon a lépe spaluje.