Jaký je optimální pitný režim?

Kolik tekutin vlastně pít?

Odborníci doporučují vypít denně cca 2–3 litry tekutin. Samozřejmě byste ale měli pít tolik, kolik vám vyhovuje. Neměli byste se do pití nutit. Proto se také uvádí tato tolerance. Kdo vypije denně dva litry a je spokojený, neměl by se nutit do dalšího pití jen proto, že si někde přečetl, že je to málo. Optimální množství tekutin je totiž pro každého trochu jiné. Záleží i na vašem jídelníčku.

Kdo pravidelně konzumuje hodně ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, může mít spotřebu nápojů trochu nižší, protože zbytek pokryje jinou formou. Jestliže sportujete, věnujete se těžší fyzické práci, nebo je-li venku větší teplo, měli byste spotřebu tekutin navýšit přiměřeně k těmto aktivitám nebo venkovní teplotě, abyste nebyli dehydrovaní.

Jiný objem u dospělého, jiný u dítěte

Jinou potřebu tekutin má dospělý člověk, jinou dítě. U dospělého se množství tekutin řídí výškou, hmotností, ale také stavem ledvin a krevním tlakem nebo tím, zda bere nějaké léky. I pobyt v klimatizované místnosti snižuje chuť na vodu. Příliš velký příjem tekutin vede k zavodnění, které klade vysoké nároky na srdce a ledviny.

Dítě má větší spotřebu tekutin, protože jeho organismus má větší podíl vody. Čím menší dítě, tím větší objem tekutin potřebuje na jeden kilogram hmotnosti. Například 4–7 leté dítě by mělo mít denní příjem tekutin cca 1,6 litru, 7–10 letému ale stačí 1,8 litru.

Pozor na množství a barvu moči

Jestliže si chcete ověřit, zda přijímáte optimální množství tekutin, nejsnadněji to poznáte z moči. Pozorujte, jaké množství moči a jaké barvy vylučujete. Tmavá barva moči značí, že přijímáte málo tekutin a měli byste objem přijímaných tekutin zvýšit. Stejně tak pokud je množství moči malé. Berte ale v úvahu i to, že část tekutin vyloučíte také pocením, a to zejména v létě.

Káva ani alkohol se nepočítá

Důležité je i to, pít během celého dne. Je chybou myslet si, že přes den nemusíte pít skoro nic a všechno doženete večer. V příjmu tekutin by nemělo docházet k výkyvům, zároveň by neměl být nadměrný.

Podstatné je i co pijete. Domnívat se, že když vypijete dopoledne a odpoledne v práci kávu, máte příjem tekutin pokrytý, je také hrubou chybou. Naopak, káva a alkohol váš organismus dehydruje. Takže je nejlepší, když si ke sklenici kávy dopřejete i sklenku kvalitní vody a stejně při konzumaci například vína nezapomenete na džbánek s vodou, kterou budete popíjení prokládat. Nejenom, že se tak rychle neopijete, ale navíc zajistíte svému tělu potřebné minerály.

Výborná je minerálka nebo přírodní ovocná šťáva

Jaké nápoje jsou tedy vlastně nejlepší, aby vašemu tělu nic nechybělo? Ideální jsou nápoje s minimálním množstvím kalorií. Hlavně voda, především přírodní minerálky. Ovšem pozor na příliš velké množství minerálů. Dobré jsou minerálky s jejich nízkým až středním množstvím, nevhodné jsou ty obsahující velké množství sodíku. Možné jsou i ovocné šťávy, ovšem v přírodní podobě, nedoslazované, bez konzervantů a dalších přídavných chemických látek (barviva apod.).

Abyste na svůj pitný režim nezapomínali, je dobré si v práci dát na stůl PET lahev například o objemu 1,5 litru. Pokud ji v průběhu dne (nikoli nárazově!) zvládnete vypít, máte s pitným režimem vyhráno. Její přítomnost vám bude stále připomínat, že pít je potřeba, a když budete mít vedle ní svůj oblíbený hrníček či skleničku, není už co řešit.