Jarní recepty plné zeleniny

Na složení jídelníčku záleží. S odlehčenou, avšak nutričně vyváženou stravou prožijete jaro naplno, bez pocitu únavy a ztráty energie.

Nezaměňujte odlehčenou stravu s půstem nebo dietami. Odlehčení jídelníčku spočívá ve výběru potravin, jejich úpravě a konzumovaném množství.

Inspiraci hledejte v přírodě. Využijte sezónní potraviny k přípravě lehkých a snadno stravitelných jídel.

Vsaďte na čerstvou zeleninu, jakou je pažitka, medvědí česnek, kopřiva, řeřicha, cibule, petržel nebo třeba celer. Přihoďte je do salátů, pest, polévek či pomazánek, v nichž si uchovají co nejvíce zdraví prospěšných látek.

Do jídelníčku dále zařaďte naklíčené luštěniny. Klíčky mungo fazolí, čočky nebo hrachu jídelníček příjemně zpestří, obohatí o vlákninu, vitaminy a minerální látky.

Zeleninová polévka s medvědím česnekem

Ingredience (1 porce):

  • 50 g mrkve
  • 40 g zelí
  • 20 g cibule
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 řapík celeru
  • pár listů medvědího česneku
  • 0,5 l vody
  • špetka kurkumy
  • špetka černého pepře
  • pažitka
  • špetka himalájské soli
  • lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Cibuli a zázvor oloupejte a nakrájejte najemno.
  2. Řapíkatý celer omyjte, mrkev oškrábejte, zelí očistěte a nakrájejte na tenké proužky.
  3. Na oleji orestujte cibuli, zázvor, přidejte pokrájený celer, mrkev, zelí a vše chvíli orestujte.
  4. Do směsi přisypte kurkumu, pepř a obě koření nechte rozvonět.
  5. Vše zalijte vodou, přiklopte pokličkou a povařte do změknutí zeleniny.
  6. V závěru přidejte do polévky nasekaný medvědí česnek a pažitku.
  7. Polévku osolte dle potřeby a podávejte.

Kurkumová omeleta s kopřivami

Ingredience (1 porce):

Postup:

  1. Vejce rozšlehejte spolu s mlékem.
  2. Přidejte kurkumu, očištěné a najemno nasekané kopřivy, pepř a sůl.
  3. Všechny ingredience vyšlehejte a na rozehřátém oleji opečte z obou stran.
  4. Omeletu servírujte s celozrnným pečivem.