Na složení jídelníčku záleží. S odlehčenou, avšak nutričně vyváženou stravou prožijete jaro naplno, bez pocitu únavy a ztráty energie.
Nezaměňujte odlehčenou stravu s půstem nebo dietami. Odlehčení jídelníčku spočívá ve výběru potravin, jejich úpravě a konzumovaném množství.
Inspiraci hledejte v přírodě. Využijte sezónní potraviny k přípravě lehkých a snadno stravitelných jídel.
Vsaďte na čerstvou zeleninu, jakou je pažitka, medvědí česnek, kopřiva, řeřicha, cibule, petržel nebo třeba celer. Přihoďte je do salátů, pest, polévek či pomazánek, v nichž si uchovají co nejvíce zdraví prospěšných látek.
Do jídelníčku dále zařaďte naklíčené luštěniny. Klíčky mungo fazolí, čočky nebo hrachu jídelníček příjemně zpestří, obohatí o vlákninu, vitaminy a minerální látky.
Zeleninová polévka s medvědím česnekem
Ingredience (1 porce):
- 50 g mrkve
- 40 g zelí
- 20 g cibule
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 řapík celeru
- pár listů medvědího česneku
- 0,5 l vody
- špetka kurkumy
- špetka černého pepře
- pažitka
- špetka himalájské soli
- lžíce olivového oleje
Postup:
- Cibuli a zázvor oloupejte a nakrájejte najemno.
- Řapíkatý celer omyjte, mrkev oškrábejte, zelí očistěte a nakrájejte na tenké proužky.
- Na oleji orestujte cibuli, zázvor, přidejte pokrájený celer, mrkev, zelí a vše chvíli orestujte.
- Do směsi přisypte kurkumu, pepř a obě koření nechte rozvonět.
- Vše zalijte vodou, přiklopte pokličkou a povařte do změknutí zeleniny.
- V závěru přidejte do polévky nasekaný medvědí česnek a pažitku.
- Polévku osolte dle potřeby a podávejte.
Kurkumová omeleta s kopřivami
Ingredience (1 porce):
- 125 ml rostlinného mléka
- 2 vejce
- ½ lžičky mleté kurkumy
- pár listů mladých kopřiv
- špetka černého pepře
- špetka soli
- lžička kokosového oleje
- hrst klíčků řeřichy
Postup:
- Vejce rozšlehejte spolu s mlékem.
- Přidejte kurkumu, očištěné a najemno nasekané kopřivy, pepř a sůl.
- Všechny ingredience vyšlehejte a na rozehřátém oleji opečte z obou stran.
- Omeletu servírujte s celozrnným pečivem.