Je hřešící den, jako součást diety, tou správnou volbou?

Takový den totiž může zlepšit vaši motivaci držet se dlouhodobého dietního plánu a zároveň vás dobije energií.

Také vám pomůže zrychlit metabolismus, naučí vás necítit vinu, když se vám občas nepodaří dodržet všechna pravidla a předsevzetí, která jste si dali a poskytne vám i psychologickou přestávku od dietního režimu.

Výhody hřešících dní

Větší ztráta tuku

Pokud náhle během dne přijmete víc kalorií než obvykle, zvýší se tvorba hormonu leptinu. Jeho funkcí je mimo jiné to, že dává vašemu mozku signál, jestli se ještě cítíte hladoví nebo sytí.

Více kalorií a více leptinu vede tělo k tomu, že si myslí, že nebude v nejbližší době hladovět, takže rychleji spálíte přebytečný tuk, který si jinak uchovává jako rezervu. Zároveň shodíte nadbytečná kila.

Rychlejší metabolismus

Také tento bod souvisí s již zmiňovaným leptinem. Dlouhodobá dieta může metabolismus paradoxně zpomalovat, takže hubnutí je pomalejší.

Hřešící den ovšem může váš metabolismus nakopnout, a to díky tomu, že se během něj uvolňuje více tohoto hormonu.

Podle studií se jeho hladina u mužů i žen zvedla zejména po konzumaci potravin s vysokým obsahem sacharidů a tuků.

Lepší dodržování dietního plánu

Hřešící den čili přestávka od striktního režimu vám může pomoci, abyste vytrvali. Podpoří vás ve znovuzhodnocení vašeho vztahu k jídlu a stravování, a navíc pak pro vás bude jednodušší odolávat každodennímu pokušení. Budete vědět, že jeden den si sem tam můžete dovolit – a bez výčitek.

Rizika hřešících dní

Nutíte se do jídla, jen protože můžete

Hřešící dny jsou určeny k tomu, aby vám pomohly vyhýbat se každodennímu pokušení a užít si potraviny, které jste ze svého jídelníčku jinak vyřadili. Někteří lidé však mají tendence přecpat se vším možným anebo jíst, ačkoli už nemají hlad jen proto, aby tohoto dne „správně“ využili.

Opravdu není nutné naládovat se hamburgery a pizzou, pokud ve skutečnosti máte chuť třeba na mísu čerstvého ovoce.

Děláte si z jídla nepřítele

I samotný název „hřešící“ či „podváděcí“ evokuje něco špatného a zakázaného a takový pak může být váš vztah k určitým potravinám. Jistě víte, jaká jídla pro vás nejsou dobrá a patří k nezdravým, ale nikdo se nedokáže stravovat perfektně 100 % svého času.

Proto i během hřešících dní platí pravidlo „všeho s mírou“. Místo výčitek z toho, že jste snědli sáček brambůrků či dvě tabulky čokolády, si dejte přiměřenou porci a v klidu si ji vychutnejte.

Možná je ani nepotřebujete

Hřešící dny obvykle zařazují profesionální sportovci, bodybuildeři aj., kteří většinu času tvrdě trénují a dodržují specifický a striktní stravovací režim. To se však většiny z nás netýká.

Konzumace většího množství kalorií, nedostatečný pohyb a následné „rozmazlování se“ během hřešících dní může být důvod, proč nevidíte výsledky. V takovém případě je lepší dopřát si sem tam jídlo, jemuž se jinak vyhýbáte, než zařazovat celý hřešící den. Své chutě uspokojíte i tímto způsobem a pokaždé se můžete vrátit ke svému plánu zdravé výživy.

Jak hřešící den co nejlépe využít?

Jestliže se rozhodnete tyto dny zařazovat, měli byste si je také naplánovat tak, aby fungovaly. Zkombinujte je se speciálními příležitostmi, jakými jsou narozeniny, svatby a jiné oslavy anebo naopak s tvrdým tréninkem.

Nepleťte si hřešící dny se špatnými návyky. Noční pojídání sladkostí sem nespadá. To je zlozvyk, jehož příčinu byste měli najít a odstranit.

Zkuste se též během hřešících dní vyhýbat rafinovaným pokrmům a fastfoodu. Raději si doma něco uvařte či ugrilujte nebo udělejte nákup na farmářském trhu.

Jak už bylo zmíněno výše, pro spoustu lidí není nutné plánovat si celé hřešící dny, protože ty naopak mohou jejich snahu sabotovat. Větší smysl pro ně bude mít si sem tam dopřát něco více kalorického.