Ječné kroupy a jejich role v jídelníčku

Ječné kroupy se používaly v kuchyních již od pradávna a přesto, že dnes používáme mnoho jiných příloh, jen málo z nich se svými nutričními vlastnostmi může s kroupami srovnávat.

Možná znáte kroupy alespoň s houbami jako tradiční vánoční jídlo, pravého českého kubu, anebo jako doplněk klasických polévek. Je velká škoda, že se ječné kroupy s postupem času z našich domácností téměř vytratily, protože jejich výživová hodnota opravdu není zanedbatelná.

Dodají sílu a pohladí jazyk

Ječné kroupy se právem řadí mezi velmi hodnotné potraviny, jelikož si je můžeme dopřát na nespočet způsobů a díky tomu nám dodají mnoho velmi potřebnýchživin.

Poslouží nám nejenom jako náhrada klasických, mnohem méně zdravých příloh jako jsou těstoviny, bílá rýže či brambory. Využití krup v kuchyni je mnohem širší. Naši předkové z nich vařili výživné kaše na sladký i slaný způsob, dále různé nákypy, polévky, buchty a odvary.

Ječné kroupy jsou velmi levnou surovinou, která nám dodá dostatek energie na všechny náročné úkoly, které si dnešní doba vyžaduje. Ne nadarmo byly oblíbenou složkou jídelníčku i u římských gladiátorů, kterým ječné pokrmy dodávaly sílu při nelítostných bojích.

Některé známější alternativy klasických příloh, kam můžeme zařadit například kuskus, jáhly, bulgur, či pohanku, jsou dnes v povědomí lidí už častěji, ječné kroupy jsou však stále pro mnoho lidí velkou neznámou.

Je to škoda, protože i přesto, že se čím dál více lidí začíná zajímat o zdravý životní styl, je dnešní výživová situace mezi širokou veřejností stále tristní. V našich jídelníčcích se dnes vyskytuje spousta polotovarů, přeslazených, uměle dochucovaných produktů a na tajné bohatství našich babiček pomalu, ale jistě zapomínáme.

Zkusme se tedy vrátit o několik desetiletí zpět a pojmout naše stravování za jiný konec. Jídelníček bohatý na co nejvíce přirozených, technologicky nezpracovaných potravin, dostatek ovoce a zeleniny.

Pokuste se tedy využít vše, co nám matka příroda nabízí ke svému užitku, a uvidíte, že změna životní energie i postoje na sebe nenechá dlouho čekat. Při změně postoje k jídlu ucítíte nejenom lepší zdraví a fyzickou pohodu, ale budete se cítit o něco lehčí i po psychické stránce.

Jejich tajemství znaly již naše babičky

Ječné kroupy jsou díky vysokému obsahu složených sacharidů skvělým zdrojem postupně se uvolňující energie. Kromě toho ale obsahují i množství mikronutrientů, z nichž si v následujících řádcích vyjmenujeme alespoň ty nejhlavnější.

Jsou to především vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro veškeré metabolické pochody v organismu a dále vitamín E, zázračný antioxidant, chránící naše tělo před volnými radikály.

Mezi minerálními látkami bychom neměli zapomenout zmínit fosfor podporující stavbu kostí a zubů, nebo hořčík, důležitý pro udržení správné nervosvalové dráždivosti a chránící nás před pocity psychického vyčerpání. Za zmínku ale stojí i měď, selen, mangan a zinek, které mají příznivý vliv na naši celkovou obranyschopnost.

V ječných kroupách najdeme také významný obsah polynenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které mají kromě protizánětlivého efektu i příznivý vliv na náš kardiovaskulární systém.

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na křemík, o jehož účincích v lidské výživě se příliš nemluví. Křemík je však mikronutrientem velmi prospěšným, dokáže totiž urychlit hojení ran a zlomenin, posiluje mimo jiné naše cévy, vlasy, kosti a nehty.

Zlepšete si trávení a zhubněte

Kromě výše zmíněných látek ječné kroupy působí příznivě i na naše zažívání. Zlepšují totiž celkové trávení, produkci žluče a činnost jater.

Dále jsou účinným způsobem jak popohnat peristaltiku našich střev i celkový metabolismus a mají i určitý vliv na detoxikaci organismu a snižování váhy. Pokud se tedy snažíte zhubnout nějaký ten kilogram navíc, zařazení ječných krup do jídelníčku bude výbornou volbou.

Ječné kroupy si můžeme připravit na mnoho způsobů, zde si však uvedeme jeden z nejtradičnějších.

Recept na houbového vánočního kubu

Budete potřebovat

  • Cibuli
  • Česnek
  • Sůl a pepř, můžete přidat i kmín a majoránku
  • Vodu
  • Vývar
  • Ječné kroupy
  • Sušené houby
  • Škvarkové sádlo anebo olivový olej

 

  1. Ječné kroupy uvařte v hrnci s vodou a kapkou olivového oleje, postačí 20-30 minut, aby byly „al dente“, takzvaně na skus.
  2. Cibuli, třený česnek a houby podusíme zlehka na sádle nebo olivovém oleji (zdravější varianta) tak, aby se vytvořila chutná směs.
  3. Kroupy scedíme, osolíme, opepříme a dle chuti dokořeníme kmínem a majoránkou.
  4. Do připravené zapékací nádoby (vymazané buď olejem, nebo sádlem) přidáme uvařené kroupy a připravenou houbovou směs a promícháme s trochou oleje a třeného česneku.
  5. Takto připravenou směs na kubu dáme zapéct na 30 minut do trouby a poté necháme chvíli odstát.
  6. Můžeme podávat! (Tip: Ke kubovi se skvěle hodí kyselé okurky.)

 

Nebojte se i v kuchyni vrátit ke starým zvykům a trochu si zaexperimentovat. Uvidíte, že ječné kroupy vás i vaše blízké mile potěší a kromě skvělé chuti vám nabídnou i některá zdravotní pozitiva.