Jednoduché stravování, co si pod ním představit a proč na něj přejít?

Vašemu zdraví nejvíce prospěje, poskládáte-li si jednoduchý a nutričně vyvážený jídelníček. Takový, který je bohatý na všechny makroživiny, vitamíny a minerály.

Naopak s redukčními jídelníčky nebo jednostrannými dietami tohoto úkolu jen stěží dosáhnete.

Dobře uděláte, zapamatujete-li si jednoduchá pravidla zdravého stravování. Jejich důsledné dodržování a pevná vůle povede k pevnému zdraví.

Jednoduchá pravidla zdravého stravování

Špatná životospráva je příčinou mnoha zdravotních problémů. Naučte se jim tak předcházet snadným a dlouhodobě udržitelným způsobem.

Osvojte si pravidla zdravého stravování, která jsou jednodušší, než se může na první pohled zdát.

Omezte příjem průmyslově zpracovaných potravin

Jinak řečeno, vyřaďte ze svého jídelníčku polotovary a věnujte svůj čas přípravě kvalitní domácí stravy.

Tímto způsobem se vyhnete konzumaci zdraví škodlivých látek v polotovarech obsažených, čímž méně zatížíte vaše vnitřní orgány.

Nekupujte sladkosti, vyrobte si svoje vlastní

Pokud nečtete informace na obalech potravin, pravděpodobně netušíte, jaká aditiva sladkosti a jiné nezdravé pochutiny obsahují.

Nejlépe uděláte, vyrobíte-li si doma vlastní cukrovinky, které budou oslazené pouze ovocem, případně ovocnou šťávou nebo sirupem, nikoli však rafinovaným cukrem nebo umělými sladidly.

Samozřejmě i ovoce obsahuje cukr (fruktózu), který však pro člověka v přiměřeném množství nepředstavuje takovou hrozbu jako jiné druhy sacharidů. Kupované cukrovinky navíc ve většině případů obsahují i velké množství tuku.

Zahoďte kořenící směsi s obsahem soli a dochucovadel

Nadměrné množství soli v kořenících směsích obsažené přebíjí přirozené chutě potravin. Ani glutamáty nepředstavují pro tělo nic dobrého.

Věřte, že chuti čerstvých bylinek se žádná jiná nevyrovná. V kombinaci se sušeným česnekem, cibulí, zázvorem, nebo třeba chilli dosáhnete toho pravého chuťového zážitku.

Pokud máte potřebu si jídlo dosolit, sáhněte po kvalitní soli a s jejím množstvím to nijak nepřehánějte.

Jezte střídmě

Jíst do polosyta a pít do polopita. Toto pravidlo jistě znáte. Přejídání se vede tak akorát k nadváze, obezitě a dalším zdravotním potížím, které s nimi souvisejí.

Dbejte na pravidelnost

Na pravidelnost ve stravování mají odborníci přes výživu rozdílné názory. Někdo doporučuje jíst 5x denně malé porce, jiný propaguje jídelníček o 3 nutričně vydatných jídlech.

Ať tak či onak, vždy je třeba brát v úvahu váš pohybový režim a individuální potřeby. Důležité je zachovat si pravidelnost v jídle, dbát na vhodný způsob jeho úpravy a správné nutriční složení.

Nedělejte z jídla vědu

Abyste dosáhli všech kritérií zdravého stravování, nemusíte si počítat každou kalorii, následovat aktuální výživové trendy a nakupovat speciální, finančně nákladné suroviny.

Postavte svůj jídelníček na celistvých potravinách, ovoci, zelenině, kvalitních sacharidech, bílkovinách a tucích.

Výživu jako takovou berte s nadhledem a ke skladbě svého jídelníčku přistupujte zdravým selským rozumem.