Jóga jako impuls k vyrovnané mysli a štíhlému tělu

Nalaďte se do psychické pohody

Cvičení na hubnutí tedy může obsahovat i prvky jógy. Je dobré, když si některý den v týdnu vyzkoušíte aerobní aktivity a posilování a jiný den se zase budete věnovat pohybu, který vás spíše zklidní a umožní vám dosáhnout vyrovnanosti.

Jogínská filozofie vysvětluje, že život znamená věčné bytí a vědomí. Pokud se díky józe naladíte se svým tělem do stejné tóniny a harmonie, budete lépe naslouchat potřebám svého těla a díky tomu také snáze hubnout. Při józe poznáváte sami sebe. Cílem jógy pro podporu psychické pohody a hubnutí ovšem není stát se jogínem a celé hodiny meditovat. Jde spíše o hledání úlevy z každodenního stresu. Ponořením se do svých myšlenek, do svého nitra docílíte větší psychické pohody.

Budete snáze zvládat starosti a nebudete je řešit jídlem jako náhražkou, takže si budete udržovat svoji váhu a můžete také zhubnout. Nebudete nervózní, podráždění a vyčerpaní, tedy se vyvarujete chvílí, kdy obvykle sáhnete po sacharidové bombě.

Horké cvičení proti projevům stárnutí

Výhodou jógy je, že k jejímu provozování nepotřebujete žádná speciální zařízení a náčiní. Stačí vám jenom podložka na cvičení.

Po základním seznámení s jógou si také můžete vybrat některé druhy jógy podle svého vlastního uvážení. Například existuje bikram jóga, takzvaná horká jóga. Při tomto cvičení provádíte 26 pozic z hatha jógy, fyzické jógy a stejně tak i dvě dýchací cvičení. Pořadí cviků je přesně dané a nikdy se nijak nemění. Jedna cvičební lekce trvá 90 minut. Podmínkou je, že cvičíte v tělocvičně či sále vytopeném na 42 °C. vysoká teplota pomáhá k pocení a tím i detoxikaci těla.

Výrazně posiluje imunitu proti nemocem a také působí jako omlazovací cvičení, protože zpomaluje projevy stárnutí těla. Během cvičení se aktivuje lymfatický systém, posilují se žlázy s vnitřní sekrecí, aktivuje se kardiovaskulární systém, tělo se stává díky vyšší teplotě pružnější. Tato jóga je vhodná i jako cvičení pro hubnutí, protože tělocvik v teple stimuluje lepší spalování tuků.

K formování postavy pomáhá hluboké dýchání

Také power jóga vychází z hatha jógy, ovšem je zaměřená především na protahování a posilování svalů po celém těle. Čerpá sílu z jógy a soustřeďuje se především na pozice a procvičování správného dýchání. Díky pozicím z klasické jógy dokáže dovést tělo člověka ke koordinaci pohybů, jejich vědomému prožívání, k relaxaci a to jak fyzické, tak také psychické.

Během power jógy se pravidelně opakují základní jogínské pozice. Pravidelné hluboké dýchání během power jógy pomáhá zahřívat tělo. Při uvolnění energetických drah dochází k odbourávání podkožního tuku, což je cestou, jak postupně formovat svoji postavu.

Lék na ženské potíže

Hormonální jóga je vhodná hlavně pro ženy. Základy tohoto druhu jógy položila brazilská cvičitelka Dinah Rodriguesová. Cílem je zlepšovat hormonální rovnováhu, zvyšovat plodnost, posilovat imunitu.

Přitom cvičení této sestavy se dá naučit poměrně rychle a nevyžaduje ani žádné předchozí zkušenosti s jógou. Působením hormonální jógy můžeme podpořit snahu o otěhotnění a zmírnit potíže způsobené menopauzou nebo poruchami štítné žlázy. Podobně ale i velmi dobře působí na další zdravotní potíže, v jejichž pozadí jsou výkyvy hormonů v našem těle. Jde například o nepravidelnosti v menstruaci, akné nebo padání vlasů. Sice při tomto cvičení přímo nezhubnete, ale i hormonální rovnováha už má vliv na hmotnost.

Napsat komentář