Jogurty i zakysané mléčné výrobky patří k oblíbeným potravinám již po tisíciletí.
Víte však, jak působí v těle a proč je vhodné je do jídelníčku pravidelně zařazovat?
Posilují zdraví i imunitu
Jogurty i zakysané mléčné výrobky se vzájemně liší zpracováním, množstvím tuku i obohacujícími složkami.
Kvalitní produkty spojuje vysoký obsah bílkovin, vápníku, vitaminů i probiotických bakterií zlepšujících rovnováhu střevní mikroflóry.
Probiotika dále podporují schopnost vstřebávat živiny a pomáhají posilovat obranyschopnost organismu.
Představují zdroj vápníku
Konzumace jogurtů a zakysaných mléčných výrobků přispívá k zajištění dostatečného příjmu vápníku. Ten je důležitý pro výstavbu kostí a zubů.
Zkrášlují pleť
Věděli jste, že prostředí střevní mikroflóry ovlivňuje také kvalitu pleti?
Mléko obsahuje esenciální aminokyselinu tryptofan, která se podílí na tvorbě hormonů majících vliv na kvalitu spánku. Není žádným tajemstvím, že se kvalita spánku odráží na stavu pokožky.
Pro lepší výsledky je vždy vhodnější sáhnout po jogurtech či zakysaných mléčných výrobcích s větším množstvím probiotických bakterií.
Jsou stravitelné i pro citlivější jedince
Zakysané mléčné výrobky mnohdy prospívají i těm, kteří mléko nesnesou z důvodu zvýšené citlivosti na laktózu.
Proč jsou zakysané mléčné výrobky lépe stravitelné? Vykazují nižší obsah laktózy v důsledku působení bakterií mléčného kvašení.
Zdraví prospívají v neochucené podobě
Jogurty i zakysané mléčné výrobky je vhodné konzumovat v polotučné (cca 3,5 % tuku), neochucené podobě.
Tzv. bílé jogurty a zakysané mléčné výrobky obsahují méně sacharidů, zvýrazňovačů chuti a jiných aditiv.
Pro zvýraznění chuti můžete použít čerstvé ovoce, oříšky, nebo třeba semínka.
Potřebují prebiotika k přežití a množení
Nezapomeňte zakysané mléčné výrobky kombinovat s ovocem a zeleninou – přirozeným zdrojem prebiotik.
Prebiotika potřebují již zmíněné probiotické bakterie k přežití a jejich dalšímu množení. Dále zlepšují trávení, snižují hladinu cholesterolu v krvi a fungují jako účinná prevence zácpy.