Jsou malé, zdravé a do diety vhodné – co je to? No přece brusinky

Brusinky by v našem jídelníčku neměly chybět hlavně v létě, protože právě teď nastala jejich sezóna a my z čerstvých plodů můžeme těžit pozitiva na maximum.

O jejich léčivém účinku věděli již Indiáni

O blahodárných účincích brusinek věděli již staří Indiáni, kteří je podle staré legendy považovali za dar Velkého ducha, který upustila ze zobáku do vřesovišť holubice. Dali brusinkám název podle jejich nahořklé chuti– Ibimi a používali je při mnohých rituálech, na barvení látek, či jako obklady na urychlení hojení ran způsobených jedovatými šípy.

Již indiáni zavedli zvyk, že brusinkami se skvěle dochucovala masitá jídla jako zvěřina, což se dodnes dochovalo i v našich kuchyních. Později, když se brusinky dostaly do rukou Evropanů, byly pojmenovány podle ptáků jeřábů crane. Crane berry se takto později zjednodušilo na cranberry, což je dnešní tradiční anglický název tohoto ovoce.

Brusinky stejně jako jiné ovoce obsahují vysoké množství vitamínu C a E, které jsou opěvovány zejména pro své antioxidační účinky, čímž nám pomáhají posilovat celkovou imunitu.

Brusinky také obsahují menší množství provitaminu A nezbytného hlavně pro naše oči, protože při jeho nedostatku se můžeme potýkat s šeroslepostí.

Záněty močových cest? Dejte si brusinky!

Příznivý vliv brusinek na naše močové a trávicí ústrojí je známý již léta, ale teprve v posledních letech se renomovaní vědci začali věnovat opravdovým klinickým výzkumům.

Brusinky obsahují látky zvané proanthocyanidiny, které zabraňují usazováním škodlivých bakterií ve stěnách trávicí trubice a tím podporují přirozenou obranyschopnost našeho zažívání.

Dokonce prý pravidelná konzumace brusinek zabraňuje rozvoji bakteriálních onemocnění způsobených Helicobacterem pylori, která úspěšně přežívá i v kyselém pH našeho žaludku a může způsobit nepříjemné zdravotní obtíže v podobě zánětu žaludku či žaludečních vředů.

Dle výzkumů dále brusinky obsahují kyselinu elagikovou, která zase dokáže ničit bakterie způsobující záněty v močovém ústrojí a tím nás chrání před záněty močového měchýře, ale i ledvin, prostaty a menstruačními obtížemi.

Stejně tak jako dokážou brusinky snižovat obtíže způsobené bakteriemi v močovém či zažívacím ústrojí, jsou také vhodné při zabránění infekcí dutiny ústní, což nám pomůže vyvarovat se zubním kazům či nepříjemnému onemocnění dásní, paradontóze.

Nedejte nemocím šanci

Brusinky mají také preventivní účinek v boji s rakovinou, zabraňují patologickému bujení našich buněk. Na zvýšenou konzumaci brusinek by si však měli dát pozor lidé trpící ledvinovými kameny, tyto bobule totiž snižují vylučování šťavelanu vápenatého, který se následně usazuje v ledvinách.

Příznivé preventivní účinky sledujeme u brusinek i v boji s kardiovaskulárními onemocněními, dokáží totiž snižovat procento špatného LDL cholesterolu (cholesterolu o nízké hustotě) a tím zabraňují vzniku aterosklerózy, která může v pozdějším stádiu způsobit i srdeční infarkt.

Brusinky jezte i při hubnutí

I pokud právě držíte redukční dietu, nemusíte se konzumace brusinek obávat. Pokud dodržíte doporučené denní množství ovoce a budete si je dopřávat spíše dopoledne než jako večerní snack k televizi, vaší postavě rozhodně ublížit nemohou.

Jakožto i čerstvé brusinky obsahují vysoké množství cukru, u sušených plodů bychom měli být obezřetní dvojnásob. Sušené brusinky totiž stejně jako veškeré sušené ovoce obsahují i přidaný cukr, v horším případě i nějaký ten tuk. Zdravé ovoce se tak rázem promění v kalorickou bombu, která může mít ve větším množství na naše křivky stejný vliv jako třeba šlehačkový dort.

Stejně tak jako na sušené plody si dejte pozor na brusinkový džem, ten také ve většině případů obsahuje přidaný cukr a tím i vysoké procento kalorií. Brusinkový džus je dobrá volba, ale i zde si dejte pozor na bilanci energie, kterou za den přijmete a vydáte. Dvě deci brusinkového džusu vám jistě neublíží, ale tři až čtyři už vyjdou například za kelímek tučného jogurtu, který jste si mohli dopřát místo zbytečných tekutých kalorií a ještě byste zahnali hlad.

Na konzumaci brusinek však nezanevírejte, jejich nutriční přínos vysoce převyšuje energetické nevýhody. Zvláště pokud si je budete vybírat ve správné formě, nemůžou vám brusinky zabránit ve shazování nadbytečných kil. Pokud nemáte čerstvé brusinky přímo ze zahrádky, zaměřte se při nákupu na americkou odrůdu.

Americké brusinky jsou na pohled masivnější a navíc prý mají daleko větší antibakteriální efekt. Pokud se chcete přece jenom vyhnout zbytečným kaloriím a máte problémy s častými infekcemi, zajděte si do lékárny a pořiďte si koncentrované tablety, které obsahují vysoké procento účinných látek a jsou dnes běžně dostupné na trhu.

Povznesete tak pozitivní vliv brusinek na úplně jinou úroveň a ušetříte se nadbytečných kalorií.