Jujuba neboli čínské datle: Exotické ovoce, které vám pomůže hubnout a mít přitom dobrou náladu

Ovocné výhonky přinášejí sladké plody

Rostlinu Jujube najdeme především v Jižní Asii, tedy v Číně, ale i v Japonsku, Středomoří či Malé Asii. Pokud bychom ji hledali někde blíže naší zemi, můžeme ji objevit také v Bulharsku.

Jujuba je keř či strom dorůstající výšky až deseti metrů. Z pupenů větví rostou na jaře ovocné výhonky, které jsou právě specialitou tohoto druhu keře. U jiného druhu je totiž nenajdeme. Tyto ovocné výhonky potom odpadávají společně s ovocem. Kromě ovocných výhonků rostou na keři i výhonky vegetativní, díky nim strom roste, zajišťují totiž jeho roční přírůstky. Na ovocných výhoncích najdeme 6-12 květů, z nichž potom vzniká ovoce podobné švestce. Zpočátku je ovoce světle zelené, ale v průběhu zrání na něm vznikají hnědé skvrny. Když ovoce zhnědne úplně, je to znamení, že je zralé. Dužina v zelenohnědé barvě má v té době mdle sladkou chuť. V ovoci se nachází pecka oválného tvaru.

Výborné jsou v kaších nebo sušené

Nic nám nebrání v tom, aby se tyto chutné čínské datle, pro nás ale poněkud nezvyklé ovoce, staly součástí našeho jídelníčku. Zdravá strava, bohatá na nejrůznější druhy ovoce, by měla jujubu obsahovat.

Čínské datle obsahují asi čtvrtinu uhlohydrátů z celkového obsahu, což je mnohem více než v případě u nás běžného ovoce. Protože ale jujuba neobsahuje příliš mnoho kyselin, nehodí se moc k přímému jídlu. Většinou se proto míchá společně s rýží nebo se z ní vyrábí kaše. Může se třeba plnit do buchet. Také sušené plody jujuby jsou velmi dobré.

Jaké léčivé látky v jujubě najdeme? Především obsahuje vitamín C, dále vitamín B2, provitamín A. Najdeme v ní škroby a sacharidy, podíl jejich obsahu je cca 25-30 %. V sušených plodech ovšem mohou tvořit až 64 % celkového obsahu. Dále jujuba obsahuje tuky, bílkovin a další látky nezbytné pro fungování vašeho těla, například fosfor, železo, jód, draslík, vápník, hořčík, zinek, měď či mangan. Je tedy zásobárnou životodárných prvků.

Lék účinkující proti depresi při hubnutí

Hubnutí pomáhá i jujuba. Její přínos spočívá především v pohánění trávicí soustavy a žaludku. Konzumace plodů tak pomáhá rozhýbat váš metabolismus, což má samozřejmě na hubnutí velmi příznivý účinek.

V přírodní formě obsahuje sacharidy, což je pro náš organismus velmi důležité. Sacharidy ke svému životu nutně potřebujeme, protože jinak budeme nervózní, mrzutí a náladoví. Mechanismus spočívá v tom, že pokud stravou přijímáme komplexní sacharidy, ty podporují produkci tryptofanu do mozku. Následně se zvyšuje produkce serotoninu, neurotransmiteru, který jak reguluje chuť k jídlu, tak také přináší pocit pohody a navozuje spánek. Proto strava, která obsahuje jenom velmi nízký podíl sacharidů, vyvolává deprese. Nízkosacharidová dieta proto rozhodně není tím pravým, čím byste měli svoje tělo trápit. Jde ale o to, abyste dostali do těla sacharidy dobrým přírodním způsobem. Jujuba je jednou z cest jak toho docílit.

Pokud držíte dietu, můžete si klidně dopřát jujubové kaše. Zdravá strava je rozhodně nezapovídá a hubnutí se díky nim stane pro vaše tělo příjemnější. Nebudete trpět nervozitou a depresivními stavy. Hubněte proto s jujubou. Pomůže vám udržet si po dobu diety dobrou náladu právě díky sacharidům, které obsahuje. Ovšem pozor. I v tomto případě platí všeho s mírou. Ani sacharidů byste ale neměli zkonzumovat příliš mnoho.