Není kakao jako kakao
Kakao je nedílnou součástí pečení. Věděli jste však, že i mezi kakaovými prášky existuje rozdíl?
Ten spočívá především ve způsobu zpracování kakaových bobů.
U kakaa rozlišujeme 2 druhy – pražené a nepražené.
Pražené kakao
Pražené kakao vzniká pražením kakaových bobů, v jehož důsledku dochází ke zničení některých živých enzymů.
Navzdory pražení jsou v něm zachovány látky (teobromin, kofein), které stimulují nervový systém i antioxidanty (katechiny, antokyanidiny, proantokyanidiny) bránící srdce a kardiovaskulární systém.
Nepražené kakao
Nepražené kakao je vyráběno ze syrových kakaových bobů. Ty jsou za studena lisovány do podoby prášku nebo drtě.
Lisováním kakao nepřichází o vyšší obsah enzymů, látky stimulující nervový systém, antioxidanty a minerální látky (železo, hořčík).
Kakao vs karob
Karob nebo také svatojánský chléb nepochází z kakaových bobů. Vyrábí se z jedlých plodů subtropického stromu rohovníku obecného (Ceratonia siliqua).
Od kakaa se liší mimo jiné svým nutričním složením. Obsahuje více sacharidů, vlákniny, vápníku, méně tuku, železa a hořčíku.
Karob na rozdíl od kakaa neobsahuje látky stimulující nervový systém. Díky vysokému obsahu taninů-tříslovin lze jeho občasnou konzumací v rozumné míře předejít průjmovým onemocněním.
V karobu na rozdíl od kakaa nenajdete ani oxaláty-dikarboxylové kyseliny mající vliv na vznik ledvinových kamenů.
Rozdíly v chuti
Kakao od karobu bezpečně poznáte. Jak? Podle jejich charakteristické chuti.
Zatímco kakaové prášky se od sebe příliš neliší, karob prozradí jeho sladká chuť. Ta je dána již zmíněným vyšším obsahem sacharidů.
Kakao je zase oproti karobu více hořké. Jak by ne, vždyť je jím v podstatě prášková forma hořké čokolády.
Karob a kakao ve zdravém jídelníčku
Patří karob s kakaem do zdravého jídelníčku? Budete-li se držet pravidla „všeho s mírou“, nic vám nebrání ve zdravém mlsání.
Oba produkty doporučujeme konzumovat v bio kvalitě.