Sdílej se svými přáteli...

Kakao vs karob a jejich zařazení do zdravého jídelníčku

Kakao a karob, nutriční složení a význam ve zdravém jídelníčku

Karob stejně jako kakao dnes najdete v sortimentu zdravé výživy.

Jaký je mezi nimi rozdíl? Patří obě potraviny do zdravého jídelníčku? Dozvíte se v článku.

Publikováno: 28.2.2021



Před konzultací
−12 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Není kakao jako kakao

Kakao je nedílnou součástí pečení. Věděli jste však, že i mezi kakaovými prášky existuje rozdíl?

Ten spočívá především ve způsobu zpracování kakaových bobů.

U kakaa rozlišujeme 2 druhy – pražené a nepražené.

Pražené kakao

Pražené kakao vzniká pražením kakaových bobů, v jehož důsledku dochází ke zničení některých živých enzymů.

Navzdory pražení jsou v něm zachovány látky (teobromin, kofein), které stimulují nervový systém i antioxidanty (katechiny, antokyanidiny, proantokyanidiny) bránící srdce a kardiovaskulární systém.

Nepražené kakao

Nepražené kakao je vyráběno ze syrových kakaových bobů. Ty jsou za studena lisovány do podoby prášku nebo drtě.

Lisováním kakao nepřichází o vyšší obsah enzymů, látky stimulující nervový systém, antioxidanty a minerální látky (železo, hořčík).

Kakao vs karob

Karob nebo také svatojánský chléb nepochází z kakaových bobů. Vyrábí se z jedlých plodů subtropického stromu rohovníku obecného (Ceratonia siliqua).

Od kakaa se liší mimo jiné svým nutričním složením. Obsahuje více sacharidů, vlákniny, vápníku, méně tuku, železa a hořčíku.

Karob na rozdíl od kakaa neobsahuje látky stimulující nervový systém. Díky vysokému obsahu taninů-tříslovin lze jeho občasnou konzumací v rozumné míře předejít průjmovým onemocněním.

V karobu na rozdíl od kakaa nenajdete ani oxaláty-dikarboxylové kyseliny mající vliv na vznik ledvinových kamenů.

Rozdíly v chuti

Kakao od karobu bezpečně poznáte. Jak? Podle jejich charakteristické chuti.

Zatímco kakaové prášky se od sebe příliš neliší, karob prozradí jeho sladká chuť. Ta je dána již zmíněným vyšším obsahem sacharidů.

Kakao je zase oproti karobu více hořké. Jak by ne, vždyť je jím v podstatě prášková forma hořké čokolády.

Karob a kakao ve zdravém jídelníčku

Patří karob s kakaem do zdravého jídelníčku? Budete-li se držet pravidla „všeho s mírou“, nic vám nebrání ve zdravém mlsání.

Oba produkty doporučujeme konzumovat v bio kvalitě.

Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí v NUTRIADAPT jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život