Kegelovy cviky: Jak účinně posílit pánevní dno?

Posílení po porodu i ke zlepšení sexu

Autorem této cvičební koncepce je americký gynekolog Arnold Kegel (1894–1981). Jednotlivé cviky sestavil již v roce 1948. Přitom se zaměřoval hlavně na procvičování svalstva, které se nachází v oblasti pochvy, dále močové trubice a konečníku. To vše zahrnuje pánevní dno.

Ženy díky tomu nejenom zpevní ochablé svalstvo po porodu, ale celkově i močový měchýř, také budou při sexu vzrušivější a lépe dosáhnou orgasmu. Dobrý efekt má ovšem posilování těchto svalů také u mužů, kteří snáze dosáhnou erekce a budou moci lépe ovládat a oddálit ejakulaci.

Cvičte třikrát denně

Jak samotné cvičení probíhá? Můžete ho praktikovat buď při močení, nebo také na sucho, tedy mimo močení. Je založeno na zatínání svalstva, a to podobně jako v okamžiku, kdy chcete při močení zadržet moč. Po zatnutí svaly opět uvolníte.

Chcete-li, aby cvičení mělo skutečně maximální účinek, cvičte ho třikrát denně. Měli byste provést třicet až čtyřicet stahů a následných povolení. Pak jde o skutečný trénink.

Ze začátku půjde o poměrně krátké stahy. Jakmile ale budete cvičení třikrát za den pravidelně praktikovat, zjistíte, že vám to jde mnohem lépe a snadněji. Můžete tedy stahy postupně prodlužovat. Počítejte si v duchu, aby dílka stahu byla vždy stejná. Při kvalitním tréninku budete schopni ve stahu vydržet třeba i deset sekund. Jde o to provádět stahy v krátkém časovém rozmezí za sebou.

Můžete si pomoci prstem

V případě, že provádíte cvičení během močení, bude se vám postupně dařit tlumit proud moči. Nezatínejte ovšem jiné partie svalů. Tentokrát neprocvičujete ani břišní, ani stehenní svaly, ale pouze a jedině svalové skupiny pánevního dna. Vypěstujete si brzy cvik, jak ovládat ty správné svalové skupiny.

Pomoci si můžete i tím, že si ženy zasunou prost do pochvy, muži pak do konečníku a snaží se stahovat svaly patřící do této skupiny. Díky této pomoci si natrénujete tu správnou skupinu svalů.

Kuličky učí stahování

Ženy si mohou cvičení zpestřit také použitím takzvaných Venušiných kuliček. Ty si zavedou do pochvy. Potom stahují svalstvo pánevního dna a kuličky zde fungují jako posilovače. Například se žena může snažit stáhnout svaly co nejsilněji a kuličky pevně svírat a přes svůj odpor se je snažit vytahovat.

Existují dokonce i kuličky a závažíčka, respektive jejich sady určené k tréninku svěračů. Můžete trénovat i s vyleštěnými kamínky, a to vleže, v sedě i ve stoje. Volit se dá i z různých válcovitých předmětů, které se vsunou do pochvy a následně se stahem brání jejich vytažení.

Dalším výborným a navíc velmi příjemným cvičením, kterým je dobré Kegelovy cviky doplňovat, je samozřejmě sex. Samovolné stahy svalstva během orgasmu jsou tím nejlepším posilováním.

Trénink zvládnete na toaletě

Kegelovy cviky jsou vhodné v případě, že trpíte nechtěným únikem moči. Právě proto je doporučují lékaři, a to zvláště v případě, že máte hyperaktivní močový měchýř.

Velkou výhodou cviků je, že nevyžadují žádné zvláštní vybavení. Svůj pravidelný trénink můžete provádět během dne, když si zrovna odskočíte na toaletu. Jednoduše zůstanete na toaletě o chvilku déle, abyste v klidu zvládli svůj pravidelný trénink. Již brzy pak vidíte zlepšení. Svaly obklopující močový měchýř se stanou pevnějšími. Úspěšně tak budete moci postupně prodlužovat dobu, za kterou budete moci zadržet moč.