Kešu ořechy, zdravé ale nevyzpytatelné, proč?

O čem se v souvislosti s kešu ořechy moc nemluví

Ve skutečnosti jde o semena Ledvinovníku západního neboli „kešu jablka“. Jde o tropické ovoce, které svým původem pochází z pobřežních oblastí severovýchodní Brazílie.

Ačkoli je jeho domovem region Latinské Ameriky, dnes se pěstuje také v Indii, Mosambiku, Tanzanii nebo Nigérii. Pěstuje se na plantážích či v rozpínajících se agrolesnických systémech.

V běžných obchodech kešu ořechy ve skořápce téměř neseženete. Důvodem je zdraví nebezpečná lepkavá pryskyřice známá jako „kešu balzám“.

Tento druh pryskyřice tvoří výplň skořápek, proto musí být pečlivě odstraněna před jejich přímou spotřebou. Naopak svoje místo má v průmyslu, kde je hojně využívána k výrobě laků a insekticidů.

V čem mají kešu ořechy navrch?

V boji proti únavě jsou neporazitelní. Díky vysokému obsahu železa (až dvojnásobnému množství v porovnání s hovězím masem) se podílejí na roznášení kyslíku v krvi.

Jedná se o velmi důležitou funkci, neboť v opačném případě dochází k extrémní únavě a špatné soustředěnosti.

Výčet jejich předností zdaleka nekončí…

Kešu ořechy jsou skvělým zdrojem:

  • Fosforu
  • Hořčíku
  • Manganu
  • Mědi
  • Zinku

Je vědecky dokázané, že působí preventivně proti tvorbě žlučových kamenů. Navíc, díky obsahu niacinu a tryptofanu, fungují jako přírodní antidepresivum. Máte špatnou náladu a potřebujete ji nutně pozvednout? Pak sáhněte po kešu oříšcích.

Co když chci zhubnout?

Neodmyslitelně patří mezi pochutiny, kterým málokdo odolá. V případě, že je vaší prioritou redukce kilogramů, je důležité dbát na jejich přiměřenou spotřebu. Stejně jako zbylé druhy ořechů, i kešu mohou být v nadměrné konzumaci příčinou tloustnutí.

Jsou bohatým zdrojem tuků. I když se jedná o tuky zdravé (nenasycené mastné kyseliny), jejich energetická hodnota je však velmi vysoká.

Ideální dávkou se rozumí zhruba 5 až 10 ořechů denně, což může o někoho odpovídat menší hrsti.

Kdy je potřeba být opatrný s jejich konzumací?

Trápí vás alergie? Máte časté potíže spojené se zažívacím traktem? Tyto i jiné patálie mohou být pádnými důvody k zákazu konzumace kešu ořechů (i všech ostatních druhů ořechů).

Jak s nimi ideálně naložit?

Jejich jemnou, máslovou chuť nejlépe oceníte, jestliže si je vychutnáte jen tak samotné. Co teprve kešu máslo, to je přímo návykové! Zpestřit dokáží i váš ovocný nebo zeleninový salát. Pomazánkám i omáčkám zase dodají hladkou texturu.